Ga naar de inhoud
Bedrijven

Vlucht Maastricht-Luik bizar? 'Vrij gebruikelijk in de logistiek'

Een vrachtvliegtuig van Qatar Airways Beeld © ANP

De 'bizarste vlucht ooit', noemen Belgische media het negen minuten durende vluchtje dat een toestel van Qatar Airways een aantal keer maakte tussen de vliegvelden van Maastricht en Luik. Maar is hoe bizar is dat eigenlijk? "In de logistiek is dit helemaal niet ongebruikelijk."

Op papier ziet het er vreemd uit. Een stukje van 38 kilometer vliegen van Maastricht naar Luik. Een Boeing 777 doet daar 9 minuten over. Kort geleden viel het Belgische media op dat Qatar Airways vrachtvliegtuigen tussen de twee luchthavens liet vliegen.

Belgische politici waren verbaasd en boos, en maakten zich zorgen om het milieu. Ook Kamerleden van D66 en ChristenUnie spraken er schande van, en willen een verbod op vluchten onder de 100 kilometer.

Simpele verklaring 

Waarom vliegt dat vliegtuig zo'n klein stukje? Daar is een vrij simpele verklaring voor, zegt Hella Hendriks, woordvoerder van Maastricht-Aachen Airport.

"Het is een chartervlucht. Daarbij wordt een vliegtuig gehuurd om van A naar B te vliegen. Een maatschappij voert gewoon een opdracht uit", zegt Hendriks.

Volgens haar wil de klant per se dat de vracht naar Maastricht gaat, omdat de vracht dan snel uitgeladen wordt en sneller op plaats van bestemming is.

Chinese webwinkels

Hendriks kan niet zeggen om welke klant het gaat, maar op de site van het vliegveld is te lezen dat op 15 september de eerste chartervlucht van Qatar Airways landde op Maastricht. Het vliegtuig is specifiek geboekt om goederen van webwinkels voor de Nederlandse markt van Hong Kong naar Maastricht te brengen.

Het gebeurt in opdracht van Easy Speed Hong Kong en World Tech Nederland, twee logistieke dienstverleners die voor Chinese webwinkels goederen verplaatsen. Er zijn zo'n 21 vrachtvluchten geboekt, van 100 ton per stuk. Vrijwel alle producten zijn bestemd voor de feestdagenperiode.

Pleidooi
Lees ook:
Pleidooi voor vliegbelasting: 'Prijs tickets in Europa omhoog'

Korte landingsbaan

"Na zo'n vlucht van Hong Kong naar Maastricht is het vliegtuig leeg. Dan vervalt de huurovereenkomst en is het toestel weer vrij", zegt Hendriks. Vervolgens is het aan Qatar Airways om het vliegtuig weer op te nemen in de operatie.

Soms wordt een vliegtuig geladen op Maastricht Airport, maar de landingsbaan is niet lang genoeg om een vliegtuig met veel vracht en kerosine, dat bijvoorbeeld naar Mexico moet, te laten opstijgen. Dat is nu een aantal keer voorgekomen. Het vliegtuig gaat dan leeg naar Luik om daar kerosine en vracht te laden. Daarna vliegt het door naar Mexico.

Er is ook niet altijd een vracht aanwezig op Maastricht Airport. "Een toestel dat leeg is of op de grond staat, kost alleen maar geld", zegt Hendriks. Daarom vliegt een vrachtvliegtuig - desnoods leeg - snel verder, om elders volgeladen te worden met vracht en brandstof. "Het wordt simpelweg weggezet op een plek die beter uitkomt." 

"Een vrachtvliegtuig is net een taxi. Iedere minuut dat er geen klant in zit, kost het geld en levert het niets op."

Vergelijk het maar met een taxi, zegt hoogleraar logistiek Bert van Wee van de TU in Delft. "Die neemt iemand mee van Amsterdam naar Den Haag Hollands Spoor. Dan is het voor die taxichauffeur niet logisch om daar te blijven wachten als hij ook iemand kan oppikken op Den Haag Centraal. Het ritje is belachelijk kort, maar die chauffeur wil gewoon bezig zijn en geld verdienen."

Lastig dilemma: geld of milieu

Van Wee noemt het een lastig dilemma. "Vliegtuiguren zijn duur. Ieder uur dat een vliegtuig leeg staat te wachten, levert het niets op. Dan is het logisch dat je naar Luik vliegt om daar vracht te halen", zegt hij.

Het ingewikkelde: als je dat niet doet, dan moeten er vrachtwagens heen en weer rijden. Ofwel van Luik naar Maastricht, ofwel van Maastricht naar Luik.

"Voor vervoerders is dat niet praktisch, er is een grotere kans op vertraging", zegt Van Wee. "Maar voor het milieu is het wel beter om de vracht per auto te laten gaan dan dat er lege vliegtuigen vliegen."

Goedkoopste optie

Vooral stijgen en landen kost veel energie en dus kerosine voor vliegtuigen. Als dat in korte tijd gebeurt, is dat slecht voor het milieu. Daarnaast betaalt een vliegtuig twee keer landingsgelden.

"Maar als het alternatief duurder is, dan zullen vervoerders daar niet voor kiezen", zegt Van Wee. Hij denkt niet dat het simpelweg verbieden van vluchten onder de 100 kilometer iets oplevert. Volgens de hoogleraar is het verstandiger om een heffing op kerosine in te voeren.

"Als het goedkoper is om een dag te wachten, dan doen luchtvaartmaatschappijen dat wel", zegt hij. "Als je dingen verbiedt, zoeken ze gewoon een omweg om zo goedkoop mogelijk uit te zijn."

Qatar Airways was vandaag niet in de gelegenheid om te reageren, vanwege weekend in het Midden-Oosten. WorldTech Nederland, de ontvanger van de goederen in Nederland, is ook niet bereikbaar. De Nederlandse tak van de Chinese speler heeft geen werkend telefoonnummer.