Bedrijven

Wiebes sluit 9 grote bedrijven van Gronings gas af in 2022

08 november 2019 08:16 Aangepast: 08 november 2019 08:50

In 2022 gaat voor negen grootverbruikers van gas de Groningse gaskraan dicht. Niet uit vrije wil, maar omdat minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) 'alles op alles wil zetten' om de winning in Groningen te stoppen. 

Wiebes komt daarom met een wet die bedrijven die minimaal 100 miljoen kubieke meter laagcalorisch aardgas per jaar gebruiken, verbiedt om dit vanaf 2022 nog te doen

Deze bedrijven moeten door het verbod overschakelen op hoogcalorisch gas, dat uit het buitenland geïmporteerd wordt en eerst door het bijmengen van stikstof geschikt gemaakt moet worden voor gebruik in Nederland. Ze kunnen er ook voor kiezen om helemaal van het gas te gaan voor hun energievoorziening. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet stopt in 2022 met gaswinning in Groningen

Limiet voor andere bedrijven

Voor andere bedrijven heeft het plan van het kabinet ook gevolgen: zij mogen maximaal nog maar 100 miljoen kubieke meter aardgas per jaar gebruiken. 

Het kabinet is bereid om de bedrijven te compenseren voor de kosten die ze maken om over te schakelen. Hoeveel het kabinet daarvoor uittrekt is onduidelijk, maar voor het ombouwen is vermoedelijk minimaal 150 miljoen euro nodig, bleek uit een advies van Gasunie Transport Services, dat het transport van gas in Nederland verzorgt. 85 miljoen daarvan is nodig voor het geschikt maken van het netwerk van GTS.

De overige 65 miljoen euro is nodig voor de kosten die bedrijven maken om hun installaties geschikt te maken voor hoogcalorisch gas. Om welke bedrijven het gaat, wil het ministerie overigens niet zeggen, laat een woordvoerster weten aan RTL Z.

Kritiek Raad van State

De Raad van State, de belangrijkste adviseur van het kabinet als het gaat om nieuwe wetten, had vraagtekens bij het plan. Het belangrijkste kritiekpunt: andere maatregelen van het kabinet hebben er al voor gezorgd dat de gaswinning in Groningen sterk is gedaald. En daardoor twijfelt de RvS of de maatregel nog wel echt iets bijdraagt aan het stoppen van de Groningse gaswinning. 

Maar het ministerie zet het plan wel door, omdat het nu eenmaal onderdeel is van het pakket maatregelen om de gaswinning in Groningen te stoppen. "Daar moeten dingen voor gebeuren en die zijn we nu systematisch aan het afwerken", zegt de woordvoerster. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van