Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Bouwer BAM begint effecten stikstof en PFAS te voelen, wil snel actie van overheid

07 november 2019 09:17 Aangepast: 07 november 2019 09:53
BAM krijgt last van de problemen rond stikstof en PFAS. Beeld © ANP

De problematiek rondom stikstof en PFAS begint gevolgen te hebben voor bouwbedrijf BAM. De gunning kost meer tijd en BAM roept de overheid dan ook op om actie te ondernemen om 'aanzienlijk' effect op de sector te voorkomen.

Voor lopende projecten heeft de discussie over stikstof en richtlijnen voor PFAS, de naam voor duizenden chemische stoffen die zeer schadelijk zijn, nog geen gevolgen, maar dat verandert, waarschuwt BAM in de trading update over het derde kwartaal.

Het duurt door de stikstofproblemen langer voordat nieuwe projecten aan bouwers worden gegund en de richtlijnen voor PFAS hebben een 'negatieve marktimpact', aldus het grootste bouwbedrijf van Nederland in een handelsupdate over het derde kwartaal. 

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

PFAS: dit is waarom de bouwsector demonstreert

'Aanzienlijk effect'

Het is volgens BAM dan ook 'belangrijk' dat de overheid 'besluitvaardig die acties neemt, die meer duidelijkheid en duurzame lange-termijn-oplossingen bieden'. Dat moet er voor zorgen dat 'aanzienlijk effect' op de sector in termen van woningen, mobiliteit en banen' wordt voorkomen.

Vorige week waarschuwde branchegenoot Heijmans al voor de gevolgen van de problemen rond stikstof en PFAS. Het kabinet overlegt nu druk over maatregelen in verband met stikstof en PFAS en volgende week zal het met maatregelen komen.

Heel lage winstmarge

De resultaten van BAM in het derde kwartaal tonen herstel ten opzichte van het tweede kwartaal: een gecorrigeerd resultaat vóór belastingen van 47,4 miljoen, tegen een verlies van 27,2 miljoen euro in het eerste halfjaar. Maar ten opzichte van de 35,8 miljoen euro in het derde kwartaal van vorig jaar daalt het resultaat flink.

BAM verdient nog altijd heel weinig. Het denkt over geheel 2019 een gecorrigeerd resultaat vóór belastingen te behalen dat op rond de 1 procent van de omzet uitkomt, terwijl de doelstelling voor volgend jaar met 2 tot 4 procent veel hoger ligt.

Begin juli kwam BAM alweer met een winstwaarschuwing. In de eerste zes maanden van het jaar werd namelijk een verlies geleden. Voor het hele jaar werd de winstverwachting verlaagd. Dat zorgde toen voor een koersval op de beurs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Heijmans en BAM willen asfaltfusie, ACM start uitgebreid onderzoek

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van