Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Steenrijke miljardair: het kapitalisme werkt niet meer

06 november 2019 12:57 Aangepast: 06 november 2019 18:20
Multimiljardair Ray Dalio van Bridgewater Associates. Beeld © Getty

Het kapitalisme, zoals we dat nu kennen, werkt niet meer. Was getekend, een van de 80 rijkste mensen op aarde. De Amerikaanse durfinvesteerder en miljardair Ray Dalio schuwt de grote woorden niet in een essay op LinkedIn, getiteld 'De wereld is gek geworden en het systeem is kapot'.

Dalio is de baas van investeringsfonds Bridgewater Associates en verdiende zijn fortuin met beleggingen en investeringen. Volgens de Bloomberg Billionaires Index is hij de 74ste rijkste mens op aarde, met een geschat vermogen van bijna 15 miljard euro (16,6 miljard dollar).

Naast multimiljardair is hij ook filantroop. Hij sloot zich bijvoorbeeld aan bij The Giving Pledge, van andere rijkaards als Microsoftoprichter Bill Gates en zakenman Warren Buffet. Zij beloven daarin meer dan de helft van hun vermogen aan goede doelen te schenken.

Adolf Hitler

Dalio publiceert vaker over de toestand van de wereldeconomie. Eerder uitte hij zorgen over de sociale onrust, door ongelijkheid. In 2013 vreesde hij in een interview met CNBC dat de economische omstandigheden begonnen te lijken op die van 1933, het jaar waarin Adolf Hitler de macht greep in Duitsland. Iets soortgelijks zou nog eens kunnen gebeuren, vreesde hij.

De wereld is nu dus 'gek geworden'. "Geld is praktisch gratis voor diegenen die al geld hebben en kredietwaardig zijn. Tegelijkertijd is er nauwelijks geld voor mensen die het niet hebben. Dat draagt bij aan een dieper wordende kloof, als het gaat om welvaart, kansen en politiek", schrijft hij in een essay op LinkedIn.

Geld is praktisch gratis, legt Dalio uit, omdat investeerders die geld verstrekken extreem lage rentes accepteren. Zij accepteren die lage rentes, simpelweg omdat ze overspoeld worden met geld door centrale banken die massaal hun financiële instrumenten opkopen in een 'futiele poging om de economie en inflatie op te stuwen', aldus Dalio.

"Geld is praktisch gratis"

Maar daar weten centrale banken niet in te slagen, omdat beleggers niet willen uitgeven, maar willen investeren. Het is zelfs zo nijpend, volgens Dalio, dat bedrijven die bedanken voor weer een nieuwe financiële injectie bedreigd worden door investeerders: accepteer het geld, of we maken je kapot door je concurrent groot te maken.

Bezuinigen

Die bedrijven krijgen dat geld dus nauwelijks weggezet. Het gevolg is dat het nauwelijks rendeert, maar blijft liggen.

Die lage rente zorgt bovendien voor problemen voor overheden, die geconfronteerd worden met problemen rond bijvoorbeeld pensioenen en zorgkosten. Om die te kunnen blijven voldoen zullen overheden moeten blijven bezuinigen, verwacht Dalio. Vooral lagere en middeninkomensgroepen zullen daar last van krijgen.

De spanning die dat oplevert is 'onhoudbaar'. Volgens de steenrijke miljardair is de westerse wereld toe aan een paradigmaverschuiving, waarin we op een ingrijpend andere wijze naar de samenleving moeten kijken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van