Ga naar de inhoud
Bedrijven

5,3 miljard euro verlies SoftBank door WeWork en Uber

SoftBank-ceo Masayoshi Son. Beeld © AFP

De Japanse investeerder SoftBank voelt de miskleunen rond Uber en WeWork keihard in de portemonnee. Het bedrijf leed voor het eerst in 14 jaar verlies, en niet te zuinig ook: netto 645 miljard yen. Dat is omgerekend 5,3 miljard euro.

In hetzelfde kwartaal vorig jaar boekte het bedrijf nog een winst van bijna 4,5 miljard euro, blijkt uit de cijfers. De omzet bleef ongeveer gelijk op 19 miljard euro. Het gigantische verlies is vooral te wijten aan de afwaardering van de belangen die SoftBank heeft in kantoorverhuurbedrijf WeWork en vervoersbedrijf Uber. 

Beursgang afgeblazen

Uber ging in mei naar de beurs, maar werd sindsdien ongeveer een derde minder waard. WeWork zou in september naar de beurs gaan, maar dat ging helemaal niet door. De beursgang werd op het laatste moment afgeblazen, omdat de belangstelling van beleggers flink tegenviel.

De afwaardering van deze twee belangrijke bedrijven in het portfolio van SoftBank kostte het bedrijf zo'n 4,6 miljard euro, ongeveer de winst in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. 

Reddingsplan
Lees ook:
Reddingsplan SoftBank waardeert WeWork op slechts 8 miljard

Miljarden yens verloren

De afgang van het niet doorgaan van de beursgang van WeWork en de daaropvolgende reddingsactie van SoftBank kostte het bedrijf 3,1 miljard euro. Op Uber verloor het bedrijf dus zo'n 1,2 miljard euro.

Er was ook een meevaller: SoftBank profiteerde van een een deal van Alibaba. Dat verkocht intellectueel eigendomsrechten aan het bedrijf achter Alipay. Die transactie leverde SoftBank, aandeelhouder van Alibaba, 2,3 miljard euro op.

Zo
Lees ook:
Zo werd Softbank de giga-investeerder achter Uber, Alibaba en WeWork
Dit is een artikel van