Bedrijven

Bijzonder: Limburgs ziekenhuis voor tien jaar in zee met verzekeraar CZ

05 november 2019 17:33 Aangepast: 06 november 2019 14:25
Het Zuyderland-ziekenhuis in Geleen. Beeld © Street View

Een opmerkelijke deal in de zorgsector. Ziekenhuis Zuyderland heeft een contract voor tien jaar afgesloten met zorgverzekeraar CZ. Samen willen ze de komende jaren de kosten flink omlaag brengen, zonder dat het ziekenhuis ieder jaar moet onderhandelen over de budgetten.

De komende tien jaar moeten er 5 procent minder behandelingen worden uitgevoerd in de Limburgse ziekenhuizen van Zuyderland. Tegelijkertijd worden huisartsen en wijkzorgteams gesteund met extra geld, zodat meer patiënten thuis kunnen worden geholpen.

Een contract met een looptijd van tien jaar is uniek in de ziekenhuiswereld. "Het gebeurt wel dat er langjarige contracten worden afgesloten, maar niet zo lang", vertelt woordvoerder Arjen Zwaan. "De duur van de overeenkomst is vooral noodzakelijk, omdat we die tien jaar echt nodig hebben om de trend in Zuid-Limburg te doorbreken."

Hoge zorgvraag, erg hoge kosten

De trend in Zuid-Limburg is namelijk slecht nieuws voor zowel de verzekeraar als de ziekenhuisgroep. Er is een hoge zorgvraag en de regio kampt met 'onverklaarbaar hoge' zorgkosten. Midden- en Zuid-Limburg vergrijzen snel en daarom rekenen de ziekenhuizen op de komst van nog meer patiënten.

De komende jaren gaan CZ en Zuyderland kijken hoe mensen zorg kunnen ontvangen op de juiste plek. Volgens de CZ-woordvoerder is dat niet altijd het ziekenhuis.

"We willen niet langer met het ziekenhuis kijken naar zorgproducten, maar naar de zorgvraag", zegt Zwaan. Volgens hem gaat het niet om een bezuiniging, maar moeten de kosten wel 'meer richting het landelijk gemiddelde' gehaald worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groot deel Nederlanders krijgt te weinig licht: enorm effect op onze gezondheid

Monitor op afstand

De nieuwe strategie moet onnodige ziekenhuisbezoeken voorkomen en dat bespaart kosten. "Soms is het noodzakelijk dat je een behandeling in het ziekenhuis krijgt, maar er zijn ook veel situaties waarbij zorg beter buiten de muren van het ziekenhuis kan worden verleend", zegt Zwaan.

Zo geeft hij als voorbeeld een IBD-coach. Dat is een digitale tool waarbij mensen die lijden aan een chronische darmontsteking, zoals de Ziekte van Crohn, op afstand gemonitord kunnen worden. "Op dit moment moeten ze verplicht eens per half jaar langskomen in het ziekenhuis. Met zo'n tool kunnen ze op afstand aangeven hoe het met ze gaat en hoeven ze dus niet langs te komen als het niet echt nodig is." 

Minder doorverwijzen

Ook zijn er 'anderhalvelijns-centra' ontwikkeld, vertelt ziekenhuisvoorlichter Falco Cremers. Daar werken huisartsen samen met specialisten van het ziekenhuis.

Ook kwetsbare ouderen zullen, zo hopen het ziekenhuis en de verzekeraar, minder tijd doorbreken in ziekenhuizen. Zwaan: "Voor hen is het ziekenhuis vaak helemaal geen goede plek om te verblijven. Vaak kunnen ze zorg beter thuis of in een verpleeghuis ontvangen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore