Ga naar de inhoud
Bedrijven

Bedrag is binnen: XS4ALL-actievoerders starten eigen internetprovider

Het actiecomité XS4ALLmoetblijven. Directeur Anco Scholte ter Horst zit rechtsonder. Beeld © Eigen beeld.

Hoe de vervanger van XS4ALL moet gaan heten, dat willen ze nog niet kwijt. Maar rond het middaguur brak de crowdfundactie van actiecomité XS4ALL moet blijven door het doelbedrag van 1,25 miljoen euro heen. En dat betekent dat er een nieuwe provider wordt opgericht.

De leden van het actiecomité werken al maanden aan de nieuwe provider. Sinds KPN in februari aankondigde het merk XS4ALL op te willen heffen, zijn ze bezig met acties om dat te voorkomen. De kans dat dit lukt lijkt steeds kleiner te worden, ondanks 54.000 handtekeningen van sympathisanten.

Eigen provider 

Daarom gooien de actievoerders het nu over een andere boeg. Ze willen een provider oprichten ter vervanging van XS4ALL. Kernpunten zijn vrijheid, privacy, innovatie en veiligheid. "We denken dat er ruimte in de markt is voor een ander geluid", zegt Anco Scholte ter Horst, directeur van de nieuw op te richten provider.

Scholte ter Horst heeft in het verleden bij XS4ALL gewerkt en werkt al jaren als ondernemer in de ICT. "Dat rebelse dat XS4ALL altijd heeft gehad, dat trekt mij heel erg. Dit project staat echt ergens voor en dit is het moment om het te doen", zegt hij. 

Er is nog met KPN gesproken over een overname van XS4ALL. "We hadden een financier die daaraan mee wilde werken", zegt Scholte ter Horst. "Maar dan zou KPN klanten en marktaandeel kwijtraken, en dat ging niet gebeuren." Daarna hebben ze een actieplan gemaakt om zelf een provider op te tuigen.

Duizenden
Lees ook:
Duizenden klanten willen naam XS4All houden: 'Zoveel meer dan mailadres'

'Heel spannend'

"Dat is echt heel spannend, dat geef ik eerlijk toe", aldus de directeur. Hij sloeg aan het rekenen en kwam tot de conclusie er er tussen de 1,25 miljoen euro en 2,5 miljoen euro voor nodig is om een nieuwe provider te starten. Binnen 24 uur werd het doelbedrag opgehaald met een crowdfundingsactie. Op moment van schrijven staat de teller bijna op 1,5 miljoen euro.

Volgens de rekensom van het actiecomité draaien ze break-even vanaf 25.000 klanten. Na twee jaar moeten er dan 60.000 klanten zijn, en zal er winst gemaakt worden. "We denken dat dat kan", zegt Scholte ter Horst. De nieuwe provider richt zich op klanten die 'bewust bezig zijn' met internet, zich zorgen maken over hoe bedrijven omgaan met persoonsgegevens of bepaalde diensten willen die ze elders niet krijgen. 

Daarmee wordt gezocht naar de idealistische klant, de klant die van oorsprong werd bediend door XS4ALL. Niet voor niets zijn er veel oud-medewerkers van de provider betrokken bij de oprichting van het nieuwe bedrijf. "We willen een fris geluid uitdragen tussen de zeer gelikte campagnes van corporates", zegt de directeur.

XS4ALL-vervanger
Lees ook:
XS4ALL-vervanger haalt binnen een dag 1 miljoen euro op

Plan B

Dan de praktische zaken. Vanaf 11 november lanceert het actiecomité - nu nog onder de werktitel Plan B - officieel de nieuwe provider, inclusief nieuwe naam. Begin 2020 moeten de eerste internetverbindingen geleverd worden.

De naam van de nieuwe provider wordt nog even geheim gehouden, net als het logo. Ook is nog niet helemaal definitief hoeveel een abonnement gaat kosten, maar Scholte ter Horst zegt 'niet hoger dan KPN en VodafoneZiggo' te gaan zitten, maar ook geen prijsvechter te willen zijn. 

Half miljoen aan investering

De kersverse directeur schat in dat er ongeveer vier tot vijf ton geïnvesteerd zal worden in apparatuur en software. Toegang tot het netwerk wordt gehuurd bij KPN. Verder zitten de kosten in personeel. Er wordt begonnen met een klein team van ongeveer tien mensen.

"Daarvoor hebben we systeembeheerders nodig, en developers, maar ook supportmedewerkers. Hoeveel mensen we nodig hebben is afhankelijk van hoe snel het gaat met de klanten", zegt Scholte ter Horst. "We hebben in ieder geval erg veel belangstelling van mensen die het liefst morgen zouden willen beginnen", zegt hij.

Conflict
Lees ook:
Conflict XS4All en KPN duurt voort, OR adviseert negatief over KPN-plannen

Kantoor in Amstelveen

Er is ook al een kantoor gevonden, in Amstelveen, waar het actiecomité nu al regelmatig samenkomt. "We zijn al een half jaar bezig dit van de grond te krijgen. Het is een prachtig traject en heel mooi project om aan te werken", zegt Scholte ter Horst. "Het is ook goed om te zien hoe de crowdfunding loopt. Volgens mij hebben we de juiste snaar weten te raken."

Dat laatste sentiment wordt gedeeld door de Ondernemingsraad van XS4ALL, die al maanden strijd voert met de directie van KPN. "We zien natuurlijk hoe snel de crowdfunding loopt, daarmee spreken klanten zich duidelijk uit over het integratieplan van KPN. Daar zitten ze niet op de wachten", zegt Annemieke Stijl, woordvoerder van de or. 

Stijl benadrukt dat het doel voor de or nog steeds is om XS4ALL als zelfstandig bedrijf binnen KPN te behouden. Over het opzetten van de nieuwe provider neemt de raad geen stelling in. Ook KPN-woordvoerder Hans van Zon neemt geen stelling in. "Wij nemen er kennis van, maar vinden er niet zo heel veel van", zegt hij. 

Lastige en dure markt 

De grote vraag is of er nog wel plek is voor een extra provider. Tim Poulus, financieel analist bij marktonderzoeker Telecompaper twijfelt aan de haalbaarheid van het initiatief.

"Een voetbalclub kan je even oprichten met donaties, een provider is een heel ander verhaal", zegt hij. "De markt is verzadigd. Er zijn twee grote partijen die 85 procent van de markt in handen hebben, maar het wordt erg lastig om daar tegenop te boksen", zegt hij.

Volgens Poulus richt de nieuwe provider zich op een hele kleine, specifieke niche. "Het kost een hoop geld om zo'n bedrijf te runnen", zegt hij. "Ik denk dat het niet lukt zonder dat er een flinke investeerder bijkomt."

Het actiecomité verwacht dat het prima gaat lukken op deze manier. Tot nu toe hebben 1630 mensen geïnvesteerd in de crowdfunding, met een gemiddeld bedrag van 876 euro. Het gaat niet om donaties, maar om leningen, die na 60 maanden volledig worden terugbetaald, belooft het comité. 

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl