Bedrijven

Takeaway komt met formeel bod op Just Eat om strijd tegen Prosus te winnen

04 november 2019 09:36 Aangepast: 04 november 2019 10:05
De beursgang van Takeaway in 2016. Beeld © ANP

Takeaway, het moederbedrijf van onder meer Thuisbezorgd, brengt formeel een bod uit op concurrent Just Eat. Eerder bereikten de bedrijven wel al een akkoord over een voornemen tot een fusie, maar een formeel bod moet aandeelhouders van Just Eat meer zekerheid geven.

Aan de deal zelf verandert voorlopig verder nog niet veel. Takeaway en Just Eat bereikten al overeenstemming over de prijs die Takeaway zou betalen: voor ieder aandeel Just Eat krijgen aandeelhouders 0,09744 aandelen in de nieuwe combinatie.

In plaats van een akkoord op managementniveau ligt daarover nu dus een formeel bod. Daarmee biedt Takeaway meer zekerheid aan Just Eat-beleggers dat ze echt serieus zijn, legt beurscommentator Durk Veenstra uit.

Meer zekerheid

Die lezing wordt bevestigd door Takeaway. Het grote verschil tussen wat formeel een 'scheme of arrangement' heet en het bod dat nu voorligt, zit hem in de zekerheid dat de deal ook echt beklonken wordt.

Het voordeel van de eerste benadering is dat als 75 procent van de Just Eat-aandeelhouders zou instemmen, Takeaway naar de rechter zou kunnen stappen om alle aandelen in handen te krijgen. Maar de deal gaat niet door als die drempel niet wordt gehaald.

Met een bod, zoals het er nu ligt, kan Takeaway zelf bepalen welk percentage van de aandeelhouders van Just Eat – zolang het maar meer dan de helft is – akkoord moet gaan om de deal ook echt te laten slagen.

Die drempel heeft het bedrijf nu alsnog op 75 procent gezet, maar daaraan kan nog gesleuteld worden als dat nodig zou zijn. Door die flexibiliteit neemt de kans op het slagen van de deal toe, legt een woordvoerder van Takeaway uit.

Controle

Het nadeel is dan weer wel dat je in een situatie terecht kan komen waar je wel de controle over het bedrijf hebt, als je meer dan de helft van aandelen in bezit hebt, maar dat er nog aandeelhouders Just Eat zijn die niet willen verkopen.

Takeway schat zelf in dat dat probleem vooral 'theoretisch' is, omdat institutionele beleggers er niet op zitten te wachten om achter te blijven met aandelen van een bedrijf dat in feite niet langer bestaat.

Kaper op de kust

Dat Takeaway meer zekerheid wil geven over de deal, heeft alles te maken met een kaper op de kust. Het Zuid-Afrikaanse techbedrijf Prosus heeft namelijk een vijandig bod gedaan op Just Eat. Voor beleggers heeft dat bod twee voordelen: het is hoger en het is in cash in plaats van aandelen.

Het grote voordeel van een bod is cash is dat beleggers precies weten wat ze krijgen. Als je nieuwe aandelen krijgt weet je nooit helemaal zeker wat de waarde daarvan is op langere termijn, omdat de waarde van aandelen nu eenmaal kan fluctueren.

Toch wil het bestuur van Just Eat liever in zee met Takeaway omdat die combinatie op de lange termijn meer op zou leveren, is de gedachte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van