Ga naar de inhoud
Bedrijven

PostNL verhoogt tarieven voor postzegels én pakketjes

Een sorteercentrum van PostNL. Beeld © ANP

Voor het eerst in meer dan vijf jaar wordt het versturen van pakketjes via PostNL duurder. Een pakket versturen kost vanaf januari 7,25 euro, nu is dat 6,95 euro. Ook de postzegel wordt weer duurder.

Dat heeft het bedrijf vanochtend bekendgemaakt.

Postzegel kost straks 91 cent

De postzegelprijs stijgt van 87 cent naar 91 cent, daarmee wordt het versturen van een gewone brief 4,6 procent duurder. Toezichthouder ACM had PostNL eerder toestemming gegeven om de postzegelprijs met maximaal 16,4 procent te verhogen, het bedrijf is dus ruim binnen die marge gebleven..

PostNL verhoogt ieder jaar de tarieven om zo het hoofd boven water te kunnen houden in een krimpende postmarkt. Er worden steeds minder brieven verstuurd, waardoor de omzet en winst van PostNL permanent onder druk staan.

Ook pakket duurder

Maar waar het inmiddels de normaalste zaak van de wereld is geworden dat de postzegelprijs stijgt, wordt volgend jaar ook het versturen van een pakketje duurder. Die prijs was de afgelopen jaren stabiel: 6,95 euro. Dat wordt 7,25 euro.

De prijsverhoging is nodig, zegt PostNL, omdat de afgelopen jaren door inflatie de kosten nu eenmaal zijn gestegen. Ook moet er flink geïnvesteerd worden in bijvoorbeeld sorteercentra, retailpunten en personeel, om de grote stroom aan pakketten op tijd op de juiste plek te krijgen.

Voor online bestellingen is het pakkettarief trouwens iets lager. Dat was 6,50 euro en wordt 6,75 euro.

Dit is een artikel van