Ga naar de inhoud
Bedrijven

'Groen licht voor beursgang Saudi Aramco, aankondiging volgt snel'

De Saudische kroonprins Mohammad bin Salman al-Saud.

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman zet de beursgang van staatsoliebedrijf Saudi Aramco door. De kroonprins denkt dat er voldoende steun is van investeerders uit eigen land.

Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Gisteren is er een vergadering geweest waarbij Bin Salman groen licht gaf voor de beursgang. Naar verwachting wordt de beursgang morgen officieel aangekondigd. 

De Saoedische kroonprins heeft altijd gezegd uit te gaan van een totale waarde van Saudi Aramco van 2 biljoen dollar. Daarmee zou het bedrijf meer waard zijn dan Apple en Amazon samen. Analisten gaan eerder uit van een lager bedrag, rond de 1,5 biljoen dollar. 

Dit
Lees ook;
Dit is Saudi Aramco: het gigantische oliebedrijf dat naar de beurs wil

Bin Salman wil de opbrengst van de beursgang gebruiken om de economie minder afhankelijk te maken van oliewinning. Het bedrijf, dat nu het meest winstgevende ter wereld is, is goed voor 10 procent van de wereldwijde olieproductie. 

Beursgang vaak uitgesteld

Er wordt al jaren gesproken over de beursgang, voor het eerst in 2016. De beursgang is al meerdere malen uitgesteld. Onder meer na de brute moord op Jamal Khashoggi, omdat de internationale gemeenschap boos was op Saoedi-Arabië. 

Na de drone-aanvallen op Saoedische olieproductie-installaties werd een groot deel van de olieproductie van het land stilgelegd. Ook werden de plannen in oktober nog in de koelkast gezet omdat internationale investeerders onvoldoende interesse toonden.

Oliemarkt
Lees ook:
Oliemarkt opgeschrikt door aanval: 'Noodaggregaat van de markt ligt stil'

Beursgang in Riyad

Nu zal de beursgang waarschijnlijk voor een groot deel afhangen van rijke Saoedische families. Volgens Reuters heeft het land ook meerdere institutionele beleggers benaderd, en verschillende regeringen in de golfregio en Azië. 

Er zijn in eerste instantie beursgangen onderzocht in new York en Londen, maar er is voor gekozen om toch alleen naar de beurs gegaan in hoofdstad Riyad. Het bedrijf zou voor het einde van het jaar al naar de beurs kunnen gaan. 

Volgens Bloomberg is Aramco van plan om 75 miljard dollar per jaar in dividend uit te keren volgend jaar. Dat geeft investeerders een opbrengst van 3,75 procent - mits het bedrijf inderdaad op 2 biljoen wordt gewaardeerd.