Ga naar de inhoud
Bedrijven

Apple pakt ondernemers aan die nep-AirPods verkopen: 'Lijkt wel een vete'

AirPods in een oor. Beeld © AFP

iPhone-maker Apple probeert met man en macht een einde te maken aan de verkoop van nagemaakte Apple-producten. Op dit moment is het bedrijf vooral druk met het uitbannen van nagemaakte AirPods, de draadloze oordopjes van het bedrijf. Een Zeeuwse ondernemer voelt zich oneerlijk gepakt.

"Waarom pakken ze alleen maar de kleine jongens en niet de grote jongens?", vraagt Kees van Sante zich af. De ondernemer uit Sluis heeft een webshop in telefoononderdelen en sinds kort ook een fysieke winkel in het Zeeuwse stadje. Hij verkoopt onder andere oordopjes die behoorlijk lijken op de AirPods van Apple.

Maar deze week kreeg hij namens Apple een brief binnen van advocatenkantoor LXA. Daarin wordt hij gesommeerd om te stoppen met de verkoop van de oordopjes, de resterende voorraad naar LXA te sturen en zijn leveringsbonnen en administratie over de verkoop van de oordopjes over te dragen. Ook wil LXA weten van wie hij de namaakspullen heeft gekocht.

Duizenden euro's

Daarnaast gaat het Van Sante geld kosten. In een schikkingsvoorstel wordt hij opgeroepen om vast 1500 euro over te maken als voorschot voor een schadevergoeding aan Apple (op basis van het aantal verkochte nep-artikelen) en nog eens 1600 euro voorschot voor gemaakte juridische kosten.

Van Sante is niet van plan om op het schikkingsvoorstel in te gaan, vertelt hij. Hij is er namelijk van overtuigd dat LXA het specifiek op hem gemunt heeft en vraagt zich af of hij wel echt iets fout heeft gedaan. Na juridisch advies ingewonnen te hebben, vertrouwt hij erop dat die gok voor hem beter gaat uitpakken. "Ik denk niet dat het tot een rechtszaak komt", zegt hij. Van Sante gaat ervan uit dat het advocatenkantoor zo ver niet wil gaan, met het risico dat ze de zaak verliezen.

Kwaliteit is summier

De ondernemer bezweert ook dat hij niet te kwader trouw heeft gehandeld. "Ze lijken in de verste verte niet op de Apple-oortjes. De kwaliteit is summier. 70 procent komt terug. We waren eigenlijk al van plan om ermee te stoppen", aldus Van Sante.

Dat verweer zien ze aan de andere kant van het geschil trouwens juist als een deel van het probleem. De namaakspullen voldoen niet aan de kwaliteitseisen en veiligheidseisen van Apple, vertelt Gie van den Broek van LXA, die namens Apple de brief aan Van Sante stuurde. Als het product uiteindelijk tegenvalt is dat 'frustrerend voor de consument, maar ook voor Apple'. "De reputatie van het merk is in het geding", aldus de advocaat.

Dat, en het principe dat Apple gewoon zijn intellectueel eigendom wil beschermen, is de reden dat er gehandhaafd wordt, vertelt Van den Broek.

Schrale troost

Maar Van Sante heeft dus het gevoel dat er meer meespeelt. Hij kreeg namelijk een paar jaar geleden ook al zo'n brief over een ander nagemaakt Apple-product dat hij verkocht en denkt dat LXA het op hem heeft gemunt. "Het lijkt wel een vete of persoonlijke aanval."

Toen schikte hij de zaak wel, voor 2500 euro. Maar tot zijn grote frustratie ziet hij dat de producten die hij niet meer mag verkopen nog gewoon verkrijgbaar zijn in andere winkels en zelfs via Bol.com. Daardoor heeft hij het gevoel dat hij wel aangepakt wordt en anderen niet.

"Een schrale troost", zegt advocaat Van den Broek, "Hij is niet de enige." Wie er precies wel en niet worden aangeschreven mag de advocaat niet zeggen, maar hij bezweert dat er veel meer verkopers zijn die worden gesommeerd om te stoppen met de verkoop van namaakspullen.

Review:
Lees ook
Review: AirPods Pro doen precies wat je wil

Geen toeval

En dan gaat het niet alleen om webwinkels, maar bijvoorbeeld ook om importeurs, die grote hoeveelheden het land binnenhalen om door te verkopen. De verzoeken voor het aanpakken van verkopers van nepproducten komen van Apple en LXA gaat daar vervolgens mee aan de slag.

Toch is het inderdaad geen toeval dat Van Sande weer aan de beurt is. "Ik heb hem inderdaad al eerder gesommeerd. Hij heeft al eerder inbreukmakende producten verkocht en afgesproken dat niet meer de doen. Nu gaat hij opnieuw de fout in en dan krijgt hij opnieuw post", aldus de advocaat.

Van den Broek legt uit dat als er zo'n afspraak is gemaakt er ook gecontroleerd kan worden of de ondernemer zich daaraan houdt. Wat Apple en LXA betreft was dat in dit geval in ieder geval niet zo.

Gestopt

Of het echt tot een zaak gaat komen tussen de partijen zal de toekomst uit moeten wijzen. Om zichzelf in ieder geval niet nog verder in de moeilijkheden te helpen is Van Sande wel vast gestopt met de verkoop van de vermeende namaakoordopjes.