Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Oud-minister onderzoekt of miljoenen verslindend project Zuidasdok nog nut heeft

30 oktober 2019 17:20 Aangepast: 30 oktober 2019 18:15
Het hele bouwproject rondom de Zuidas staat op losse schroeven. Beeld © ANP

Voormalig VVD-minister Sybilla Dekker gaat onderzoek doen naar het grote Amsterdamse bouwproject Zuidasdok. Het project heeft veel vertraging opgelopen en kost 100 miljoen euro meer dan verwacht. Aan Dekker de taak om uit te zoeken of dat hele project eigenlijk nog zin heeft.

De minister gaat 'nut en noodzaak' van bouwproject Zuidasdok onderzoeken, meldt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). Zij heeft Dekker aangesteld als onafhankelijk gezaghebber.

Zuidasdok is een gezamenlijk project van het Rijk, de provincie Noord-Holland, Vervoerregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam. Het doel van het project is de Amsterdamse Zuidas beter bereikbaar maken met onder andere een nieuw station en een snelwegtunnel. Een deel van de ringweg A10 bij de Zuidas verdwijnt onder de grond, de weg wordt verbreed en er komen nieuwe openbaarvervoervoorzieningen.

Het project moest in 2028 af zijn en zou 1,4 miljard euro kosten. Beide doelen bleken onhaalbaar. Zuidasdok is een stuk complexer en risicovoller dan voorzien en wordt naar verwachting bijna 100 miljoen euro duurder. Sinds afgelopen zomer staat het hele project op losse schroeven.

Weggelopen bouwers

In juni legden de bouwers het werk neer nadat de projectorganisatie Zuidasdok hun voorontwerp deels afkeurde. Het ontwerp voldeed niet aan een aantal technische eisen. Dit voorontwerp had in de zomer van 2018 eigenlijk al klaar moeten zijn. Er was dus al een jaar vertraging, en daar kwam het huidige conflict nog bij.

De bouwers zien het project ondertussen niet meer zitten tegen het bedrag van 990 miljoen euro. Ze willen een nieuwe berekening. Er is nu een mediator aangesteld om de ruzie tussen de bouwers en de projectleiding op te lossen. En ondertussen ligt het project grotendeels stil. Alleen de uitbreiding van station Amsterdam Zuid gaat door.

Noodzaak van het project

Nu gaat Dekker kijken naar 'het nut en noodzaak' van de gehele opgave. Is die ondertunneling van de A10 eigenlijk nog wel nodig? Het onderzoek kan leiden tot 'mogelijke optimalisaties en versoberingen' of zelfs beëindiging van onderdelen van het project.

Begin volgend jaar hoopt ze minister Van Nieuwenhuizen meer informatie te hebben over de voortgang van het project, schrijft ze aan de Tweede Kamer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Zorgen om Zuidasdok: project 100 miljoen duurder en vertraagd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van