Ga naar de inhoud
Bedrijven

Friese slachterij van Vion wordt omgebouwd tot vegafabriek

De runderslachterij in Leeuwarden wordt omgebouwd. Beeld © Vion

Vion, één van de grootste vleesproducenten van Europa, gaat op de veganistische toer. De vleesreus bouwt een fabriek in Leeuwarden waar rundvlees wordt verwerkt om tot vegafabriek.

Twee weken geleden maakte Vion al bekend dat het per direct vijf vleesvervangers ging produceren. Dat gebeurt via de startup ME-AT. De veganistische hamburgers, schnitzels, gehaktballen, gehakt en kipstukjes die onder de naam van de klanten worden verkocht, rollen nu in Groenlo van de band af, vertelt een woordvoerder.

"Daar staat een fabriek waar we nu dus zowel echt vlees als plantaardig vlees verwerken. Maar we wilden het liefst een dedicated fabriek", zegt ze. De komende maanden wordt de vleesproductie in Leeuwarden afgebouwd, daarna wordt de productielijn omgebouwd. 

Aparte divisie

De vegastartup is inmiddels uitgegroeid tot volwaardige divisie die dus naar Friesland verhuist. In het voorjaar moeten de vleesvervangers van de band rollen. "Het gaat nu nog om de vijf vervangers die we al introduceerden, maar dat willen we uitbouwen. We willen aan productinnovatie doen."

De productielocatie van Vion in Leeuwarden is in 2017 gebouwd. Onbekend is wat de ombouw kost. Boeren die aan de fabriek in Leeuwarden leverden, kunnen hun rundvlees voortaan bij de slachter van Vion in Tilburg terecht. "Of ze kunnen kiezen voor wat kleine slachterijen in hun regio. Ze zijn daar vrij in." 

 

Vleesreus
Lees ook:
Vleesreus Vion gaat op de vega-toer met eigen vleesvervangers