Bedrijven

Heijmans vreest impact stikstofcrisis als er geen duidelijkheid komt

30 oktober 2019 08:17 Aangepast: 30 oktober 2019 09:41
Bouwbedrijf Heijmans vreest de gevolgen van verdere onduidelijkheid rond stikstofregels. Beeld © ANP

Bouwbedrijf Heijmans merkt de gevolgen van de stikstof- en PFAS-problematiek. Tot nu toe vallen die mee, maar als er niet snel duidelijkheid komt, dan zal dat gevolgen hebben voor het bedrijf.

De omzet zal volgend jaar dalen als er geen 'concreet toekomstbestendig beleid' komt, meldt het bouwbedrijf in een tussentijds handelsbericht over het derde kwartaal. "Wanneer concrete maatregelen over stikstof en PFAS niet op korte termijn helder worden, zullen we de gevolgen ervan komende jaren duidelijk gaan merken", aldus Ton Hillen, de ceo van Heijmans. 

Roep naar de politiek

"Een forse waarschuwing op termijn", zegt Durk Veenstra, beurscommentator van RTL Z. "Het is meer een roep naar de politiek toe", vult Jim Tehupuring van ProBeleggen aan. "Want ze zeggen: in de komende jaren zullen er woningen gebouwd moeten blijven worden. Maar op deze manier, zonder duidelijkheid over het stikstofbeleid, kunnen wij daar waarschijnlijk niet aan voldoen."

Volgens Tehupuring is het 'een hele rare boodschap' die het bedrijf afgeeft met de oproep. 

Overgangsperiode

Als er strengere regels komen, dan kunnen die volgens de topman niet van de een op de andere dag van kracht worden. "Dit vergt een transitieperiode", volgens Hillen. 

Eerder dit jaar werd het Nederlandse stikstofbeleid (PAS) ongeldig verklaard. Hierdoor liepen verschillende bouwprojecten direct vertraging op en sommige andere projecten werden geheel geschrapt. PFAS is een verzamelnaam voor schadelijke stoffen die niet afbreekbaar zijn en veel in de grond voorkomen. Met strengere milieuregels is het verplaatsen van grond aan banden gelegd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ABN: 'Bouw en vastgoedsector meest getroffen door stikstofcrisis'

Omzet iets omlaag

Zonder cijfers te geven, meldt Heijmans dat de winst iets steeg ten opzicht van dezelfde periode vorig jaar, de omzet daalde juist iets. Dat beeld zal voor het hele jaar 2019 gelden, meldt het bedrijf in de vooruitblik op de rest van het jaar. 

Heijmans heeft niet alleen last van de stikstofcrisis. Ook de oververhitte woningmarkt speelt het bedrijf parten. Er is nog steeds meer vraag dan aanbod, waardoor de prijzen stijgen en minder mensen een huis kunnen kopen.

Mede als gevolg hiervan verkocht Heijmans minder woningen. Het bedrijf verkocht tot 25 oktober in totaal 1577 huizen, ruim 3 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. 

PFAS: dit is waarom de bouwsector demonstreert

PFAS is voor veel doelen te gebruiken, maar heeft één groot nadeel: het is echt onverwoestbaar en schadelijk voor mens en milieu. Daarom: een cursus PFAS voor beginners.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van