Bedrijven

Werkgeversclubs eisen oplossing PFAS-probleem, vrezen faillissementen

29 oktober 2019 14:08
Archieffoto. Beeld © ANP

Als er niet onmiddellijk een oplossing wordt gevonden voor de problemen met PFAS, een verzamelterm van meer dan 6000 chemische stoffen, gaan er bedrijven failliet. Daarvoor waarschuwen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

PFAS staat voor Per- en PolyFluorAlkyl Stoffen. Ze worden al tientallen jaren in allerlei producten gebruikt. Onder andere in verf, blusschuim, pannen, kleding en cosmetica.

PFAS hebben positieve eigenschappen en worden in allerlei processen en producten gebruikt, maar ze hebben ook negatieve milieueigenschappen als ze in de bodem terechtkomen. Zo zijn ze slecht afbreekbaar en soms giftig. 

Het PFAS-probleem

Vooral bedrijven die zich bezighouden met het verplaatsen van de vervuilde grond komen in de problemen door PFAS als de grond gestort, afgegraven of verplaatst moet worden. Dat gebeurt bij vrijwel elk bouwproject. De grond mag namelijk alleen verplaatst worden als er praktisch geen PFAS worden aangetroffen. 

Door strenger regels kunnen veel bouw- en grondwerkbedrijven niet door met hun werk. 

Norm moet omhoog, vinden organisaties

In laboratoria geldt nu bij grond- en baggerwerkzaamheden een zogeheten detectiewaarde van 0,1 microgram voor PFAS, wat erg laag is. De norm voor volksgezondheid bij huizen en industrie ligt op respectievelijk 3 en 7 microgram. De werkgeversorganisaties klagen dat de huidige detectiewaarde van 0,1 microgram nooit als norm is bedoeld, maar nu wel zo uitpakt. 

VNO-NCW en MKB-Nederland willen dat de tijdelijke norm op 1 komt, wat nog steeds lager is dan voor huizen. Dan zouden de grondverzet- en baggerbedrijven weer aan het werk kunnen, worden failissementen voorkomen en verslechtert de bodemkwaliteit niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Is PFAS het nieuwe stikstof? Dit stofje legt de bouw nog verder plat

Norm per 1 december aangepast

Vanmorgen liet staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat weten dat ze aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft gevraagd om per 1 december te komen met een andere, tijdelijke norm voor PFAS. Dat zou ervoor moeten zorgen dat bedrijven het werk weer kunnen oppakken. 

De nieuwe norm komt dus over een maand, maar volgens VNO-NCW en MKB-Nederland kan er niet zolang gewacht worden. "Vier weken is politiek gezien misschien snel, maar ondernemers hebben die tijd niet meer. Dan is het spreekwoordelijke kalf al verdronken", schrijven de organisaties. 

Wat VNO-NCW en MKB-Nederland betreft introduceert de staatssecretaris morgen al een nieuwe norm. Als het aan hen ligt doet ze dat op het Malieveld, waar bouwers en baggeraars morgen actievoeren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van