Bedrijven

Uitvaartbedrijf Dela wil noodlijdend Yarden overnemen

28 oktober 2019 15:02 Aangepast: 28 oktober 2019 15:33

Uitvaartorganisatie Dela wil de noodlijdende branchegenoot Yarden overnemen. Daarmee zou Dela naast een miljoen extra verzekerden ook tientallen uitvaartcentra en crematoria in handen krijgen.

Dat meldt Dela maandag in een persbericht. Het gaat om een overname van de verzekeraar, het uitvaartbedrijf en alle onderliggende organisaties en deelnemingen van Yarden. De vrijwilligersorganisatie van Yarden zou in dat geval op eigen benen komen te staan.

De Eindhovense uitvaartcoöperatie betaalt geen overnamesom voor Yarden. Wel wordt er een deel van het eigen vermogen afgeschermd als buffer voor de verzekeringspolissen, laat een woordvoerder van DELA weten aan RTL Z. 

Dela zegt over voldoende buffers en een sterke financiële positie te beschikken voor de overname. Die moet nog wel worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. Dela hoopt dat de overname begin 2020 is afgerond. In dat geval zou het nog twee jaar duren voordat beide organisaties volledig geïntegreerd zijn.

Banen verloren

Mochten de twee bedrijven samengaan, gaan er vrijwel zeker banen verloren. "We verwachten dat er banen verdwijnen op Yardens hoofdkantoor in Almere. Het gaat om staffuncties en banen in het verzekeringsbedrijf. Bij uitvaartverzorging is die kans kleiner want onze faciliteiten en locaties zijn grotendeels complementair aan elkaar", schrijft Dela-directeur Edzo Doeve, die belooft met een sociaal plan te komen.

Yarden, dat naast verzekeringen ook 41 uitvaartcentra, 24 crematoria en 7 begraafplaatsen bezit, telt op dit moment zo'n 900 medewerkers. De verzekeringstak heeft 390.000 pakketpolissen en 1 miljoen leden.

Daarmee staat Yarden op de vierde plek van populaire uitvaartverzekeraars. De lijst wordt aangevoerd door Dela en Ardanta (beiden 3,9 miljoen verzekerden), gevolgd door Monuta (1,4 miljoen verzekerden).

Financiële problemen

Uitvaartverzekeringsmaatschappij Yarden zit al langer in financiële problemen. De oorzaak hiervan ligt bij de naturapolissen die de verzekeraar in 2001 overnam van verzekeraars AVVL en NUVA. 

Yarden had eind vorig jaar iets meer dan een kwart van de wettelijk verplichte kapitaalbuffer in kas. Die buffer is nodig om ook geld uit te kunnen keren bij een grote schok. De doelstelling die het bedrijf zichzelf oplegde (130 procent) wordt bij lange na niet gehaald. Zelf benadrukte Yarden afgelopen mei dat het uitvaarten voor polishouders nog gewoon kan uitvoeren.

Dela (Draagt Elkanders Lasten) heeft op dit moment 170 vestigingen, 2000 medewerkers en 4 miljoen verzekerden in de Benelux. De coöperatie verzorgt 44.500 uitvaarten per jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Uitvaartverzekeraar Yarden in geldnood: reden tot zorg?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van