Bedrijven

Megafusie in televisieland: Endemol Shine in Franse handen

26 oktober 2019 11:20 Aangepast: 26 oktober 2019 17:09
De populaire Netflix-serie Peaky Blinders wordt geproduceerd door Endemol Shine. Beeld © Getty

De Franse televisiemaatschappij Banijay neemt productiehuis Endemol Shine Group over. Het fusiebedrijf, waarvan het hoofdkantoor in Amsterdam staat, stond al een tijdje te koop.

Door de deal wordt Banijay, bekend van Expeditie Robinson en Temptation Island, het grootste onafhankelijke tv-productiehuis ter wereld met een omzet van ongeveer 3 miljard euro. Dat meldt het Franse tv-bedrijf zaterdagochtend in een verklaring.

Hoeveel de Fransen betalen is niet bekend gemaakt. Volgens de Britse krant The Daily Telegraph zou het gaan om een bedrag van ongeveer 2 miljard euro. De overname moet nog worden goedgekeurd door mededingingsautoriteiten.

Populaire producties

De Endemol Shine Group is eigendom van Disney en investeeringsmaatschappij Apollo Global Management. Het fusiebedrijf produceert over de grens bekende internationale programma's en populaire series zoals Big Brother, Masterchef, Black Mirror en Peaky Blinders.

In Nederland verzorgt het bedrijf de productie van de digitale kanalen Fox Sports Eredivisie en Fox Sports International en produceert het programma's en series, waaronder All You Need is Love, Holland's Next Top Model en Goede Tijden, Slechte Tijden.

Endemol Shine Group produceert in Nederland onder meer de digitale kanalen Fox Sports Eredivisie en Fox Sports International. Endemol Shine Group produceert in Nederland onder meer de digitale kanalen Fox Sports Eredivisie en Fox Sports International.

Lange tijd te koop

Het fusiebedrijf ontstond in 2014 door de samenvoeging van de productiemaatschappijen Endemol, Shine en Core Media. Endemol zelf is ook een fusiebedrijf uit de jaren 90, toen de tv-bedrijven van Joop van den Ende en John de Mol de krachten bundelden.

Endemol Shine stond al anderhalf jaar te koop. Meerdere geïnteresseerde partijen haakten eerder af. Dat had mede te maken met de vraagprijs van circa 3 miljard euro en de schuldenberg van het Brits-Nederlandse bedrijf.

Nieuwe streamingdiensten

Het samengaan van Banijay en Endemol Shine komt vlak voor de introductie van twee nieuwe streamingdiensten. Aanstaande vrijdag start Apple TV+ in Nederland en op 12 november volgt Disney+ wereldwijd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Disney-baas: 'We zijn niet bang voor Apple TV+'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van