Bedrijven

Oprichters Marqt zijn hun keten kwijt, moeten aandelen verkopen

24 oktober 2019 17:24
Beeld © ANP

De oprichters van de luxe ecosupermarkt Marqt lijken hun geesteskind definitief kwijt te zijn. Meike Beeren en Quirijn Bolle probeerden via de rechter de voorkomen dat zij hun aandelen aan een concurrent moeten verkopen. Maar de rechter beslist in het voordeel van de andere aandeelhouders.

Die aandeelhouders bereikten halverwege oktober een deal met het bedrijf Udea. Dat is een biologische groothandel en de franchisegever van concurrent Ekoplaza. Marqt en Udea fuseren, om 'samen in te zetten op groei'. Het gevolg is wel dat enkele vestigingen van Marqt sluiten. Het is de bedoeling dat er nog tien à twaalf winkels over blijven. 

Marqt, opgericht in 2008, maakte nog nooit winst. In 2017 kwamen er nieuwe investeerders aan boord, die uiteindelijk dit jaar besloten dat de strategie gewijzigd moest worden. 

Niet verkopen

De grootaandeelhouders van Marqt, Triodos en Social Impact Ventures, besloten tot de deal met Udea. In juni van dit jaar was al wel besloten dat het bedrijf verkocht zou worden, omdat de situatie zo nijpend was. Een 'exit' was onvermijdelijk om de 'financiële positie van Marqt te verbeteren'. 

Toch stapten oprichters Bolle en Beeren naar de rechter, gesteund door een andere aandeelhouder van het eerste uur. Zij waren het niet eens met de verkoop aan concurrent Udea en wilden meer tijd.

Bolle en Beeren hadden zelf een investeerder gevonden om samen met hen Marqt te kopen. Maar de rechter oordeelt dat zij die kans al hebben gehad. In de afspraak die in juni is gemaakt, is bovendien volgens de rechtbank voldoende juridisch dichtgetimmerd dat de aandeelhouders die willen verkopen aan Udea, de andere aandeelhouders kunnen dwingen om in te stemmen met die deal.

Teleurgesteld

Of Bolle en Beeren zich bij deze uitspraak neer zullen leggen is maar zeer de vraag. In een eerste reactie aan RTL Z laat Bolle via een woordvoerder weten 'teleurgesteld' te zijn over de uitspraak. Met meer tijd en meer informatie hadden zij hun bod op Marqt officieel uit kunnen brengen.

Dat bod is volgens Bolle 'het beste voorstel' voor alle partijen: het bedrijf, maar ook medewerkers, leveranciers en klanten. Of hij in beroep gaat, wil de woordvoerster niet zeggen. "We beraden ons nog op verdere opties", laat zij weten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ecosupermarkt Marqt fuseert met Ekoplaza en sluit weer winkels

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van