Bedrijven

Gas- en oliereuzen geven meer dan 250 miljoen euro uit aan EU-lobby

24 oktober 2019 11:20 Aangepast: 25 oktober 2019 15:28
De raffinaderij van Shell in Pernis. Beeld © ANP

De vijf grootste gas- en oliebedrijven hebben in de afgelopen tien jaar meer dan 250 miljoen euro uitgegeven aan lobbywerk in de Europese Unie. Volgens Corporate Europe Observatory, een Brusselse NGO, probeerden ze daarmee klimaatwetgeving te vertragen, af te zwakken of te saboteren.

Dat stelt de organisatie, die de invloed van het bedrijfsleven op de Europese Unie onderzoekt, in een nieuw rapport. Corporate Europe baseert zich op het transparantieregister van de EU, waarin bedrijven opgeven wat ze aan lobbywerk uitgeven.

BP, Chevron, ExxonMobil, Shell en Total hebben sinds 2010 samen 123,3 miljoen euro uitgegeven aan lobbyen, geven ze op. Daarnaast zijn er nog dertien lobbygroepen die gelinkt kunnen worden aan de vijf grootste bedrijven in de fossiele brandstofindustrie, die goed waren voor de andere helft van de 250 miljoen euro.

Tientallen miljoenen per jaar

Sinds 2014 geven de bedrijven op dat ze tussen de 29 en 24 miljoen euro per jaar uitgeven aan lobbywerk. In 2010 lag het totaal rond de 10 miljoen euro, al geeft het rapport ook aan dat niet alle bedrijven de hele periode hun uitgaven hebben opgegeven. In 2014, het moment waarop er gesproken werd over het Klimaatakkoord van Parijs, schoot het uitgegeven bedrag omhoog.

Het bedrag dat uitgegeven is aan lobbywerk is een schijntje in vergelijking met de bedragen die in de oliebusiness omgaan. In 2018 maakten de vijf grote bedrijven meer dan 73 miljard euro winst. Volgens Corporate Europe is dit bedrag ook slechts het 'topje van de ijsberg' en zijn er nog veel meer bedrijven die lobbyen voor de olie- en gasindustrie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze twintig bedrijven stoten samen een derde van alle CO2 op de wereld uit

327 topontmoetingen

Daarnaast zijn er sinds 2014 327 ontmoetingen op hoog niveau geweest tussen vertegenwoordigers van de Europese Commissie en vertegenwoordigers van de olie- en gasbedrijven. Dertien van die ontmoetingen waren met Frans Timmermans of leden van zijn post voor 'Betere Regelgeving'. Er zijn zo'n 200 lobbyisten aan het werk in de EU namens de bedrijven.

Een vertegenwoordiger van Greenpeace, die mede opdracht gaf voor het onderzoek, zegt dat 'Big oil en big gas dood en vernietiging veroorzaken voor gigantische winsten'. Volgens hem moeten de regeringen hen verantwoordelijk houden daarvoor.

Lobbygroep: 'Niet waar' 

De lobbygroep die volgens eigen declaraties het meeste uitgaf in de afgelopen acht jaar, Cefic, kwam uit op een opgegeven bedrag van 75 miljoen euro. Alle vijf de grote bedrijven zijn lid van deze branchevereniging, net als bijna 30.000 andere chemiebedrijven. De directeur van de vereniging laat aan EU Observer weten dat het 'simpelweg niet waar is dat Cefic klimaatvernietigende lobby nastreeft'.

Ook Shell is het niet eens met 'de aannames in dit rapport', zo laat de oliereus weten in een statement op de site, dat het verspreidt via Twitter. Het bedrijf ontkent niet dat er regelmatig overleg is met politici en ambtenaren, maar dat is volgens Shell om hun kennis te delen. 

"We zijn het er allemaal over eens dat dit systeem moet veranderen. Alles wat wij doen is erop gericht te pleiten voor goed beleid dat die verandering brengt", motiveert het bedrijf de gesprekken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van