Elektrische auto's

Verrassing: Tesla levert meer auto's en boekt winst

24 oktober 2019 07:19 Aangepast: 24 oktober 2019 10:50
De gigafactory in Shanghai. Beeld © Tesla

Elon Musk heeft beleggers vannacht positief verrast. Tesla heeft in het derde kwartaal van 2019 winst gemaakt, terwijl analisten en beleggers juist hadden gerekend op verlies.

Het aandeel Tesla steeg nabeurs met 20 procent in reactie op de kwartaalcijfers. Het was voor het eerst in bijna een jaar dat het bedrijf winst maakte. Eind 2018 had het bedrijf ook zwarte cijfers, maar in 2019 ging het weer in het rood. 

Productie op gang

Grote uitdaging voor het bedrijf was dit jaar om de productie van de Tesla Model 3 op gang te krijgen. Volgens topman Elon Musk is dat gelukt. Hij meldt dat sinds de productie van de Model 3 de kosten nog nooit zo laag zijn geweest.

Dat heeft ook geleid tot zwarte cijfers. In totaal werd er 143 miljoen dollar (128 miljoen euro) winst gemaakt. Vorig kwartaal werden er records gebroken als het gaat om het afleveren van auto's, maar flinke verliezen gemaakt door reorganisaties. Het nettoverlies kwam toen uit op 408 miljoen dollar. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook;

Elon Musk eiste 'aardig commentaar' van Thaise regering rond reddingsactie

10.000 voertuigen per week

Musk laat weten dat nieuwe productielijnen zorgen dat er veel sneller en kostenefficiënter gewerkt kan worden. De ‘Gigafactory’ in Shanghai is na tien maanden bouwen klaar voor gebruik, ruim voor op schema. Volgens Musk is het 65 procent goedkoper om daar Model 3’s te bouwen dan in de Verenigde Staten.

De ambitie van Tesla is om eind dit jaar 10.000 voertuigen per week van de band te laten rollen. Dat zou lukken als de Chinese fabriek operationeel is. Voor een gigafabriek in Europa wordt nog gezocht naar een locatie. In een statement laat Musk weten dat het zoekproces bijna afgerond is. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tesla levert recordaantal auto's af, maar het is minder dan verwacht

Recordaantal auto's

De ontwikkeling van de Model Y, een compacte SUV, verloopt goed. De productie van deze wagen wordt verwacht rond de zomer van 2020. Het bedrijf denkt dat er dit jaar meer dan 360.000 auto’s geleverd zullen worden. 

Afgelopen kwartaal zijn er 97.000 auto’s afgeleverd bij klanten, iets minder dan de 100.000 die ceo Elon Musk wilde afleveren. Wel blijft het een record voor Tesla; in het eerste en tweede kwartaal van 2019 werden respectievelijk 63.000 en 95.200 auto’s afgeleverd. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van