Bedrijven

Geplaagde 737 MAX blijft Boeing hard in de portemonnee raken

23 oktober 2019 15:49
De Boeing 737 Max aan de grond bij de Boeing-fabriek in Seattle. Beeld © EPA

De aanhoudende problemen met het toesteltype 737 MAX blijven een zware wissel trekken op de resultaten van vliegtuigfabrikant Boeing. De winst en omzet kelderden.

Het bedrijf zag het afgelopen kwartaal zijn winst ruimschoots halveren naar 1,2 miljard dollar, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ook de omzet daalde met ruim 20 procent naar 19,9 miljard dollar, blijkt uit de cijfers over het derde kwartaal.

De afname komt vrijwel volledig op het conto van de 737 MAX. Dat toestel was jarenlang het best verkochte vliegtuig van Boeing, maar staat al sinds dit voorjaar aan de grond en wordt nauwelijks meer besteld door luchtvaartmaatschappijen.

Twee crashes

Dit na twee dodelijke vliegtuigcrashes met het toesteltype in oktober 2018 bij Lion Air en maart 2019 bij Ethiopian Airlines. Eerder vandaag concludeerden Indonesische onderzoekers dat de crash van Lion Air inderdaad kwam door een mechanisch probleem.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Crash Lion Air kwam door technisch probleem Boeing 737 MAX

Terug in productie

Ondertussen hoopt Boeing dat het toestel in het lopende vierde kwartaal weer mag worden gebruikt, na updates van de vliegtuigbouwer. Daarvoor is toestemming van de luchtvaartautoriteiten nodig. Indien die wordt gegeven, verwacht Boeing de productie van het toesteltype volgend jaar stapsgewijs te verhogen van 42 naar 57 per maand.

Ook de overige bedrijfsonderdelen bieden hoop voor de toekomst. Zowel de defensietak als de dienstentak van Boeing boekten het afgelopen kwartaal meer omzet en winst.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van