Bedrijven

Opnieuw miljoenenverlies voor veilingsite Catawiki

23 oktober 2019 15:24 Aangepast: 24 oktober 2019 15:40
Beeld © Catawiki

Veilingsite Catawiki heeft vorig jaar ruim 12 miljoen euro verlies gemaakt. Daardoor, en door eerdere verliezen, smolt het vermogen van het Amsterdamse techbedrijf afgelopen jaren grotendeels weg. In mei vertrokken vier commissarissen. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z.

Grootaandeelhouder NOM erkent dat het bedrijf een lastige periode heeft doorgemaakt, maar stelt dat de problemen inmiddels zijn opgelost door een koerswijziging. Volgens Catawiki 'nadert een punt van duurzame winstgevendheid.'

Catawiki is een veilingsite, waar handelaren objecten kunnen verkopen aan verzamelaars en andere kopers. Het bedrijf is in 2008 opgezet door René Schoenmakers en Marco Jansen, eerst als catalogussite voor verzamelaars, daarna ook als veilingsite.

Groeikapitaal

In 2014 haalde Catawiki 10 miljoen euro aan groeikapitaal op. Onder de vroege investeerders zaten Nederlandse spelers als NOM en Willem Sijthoff, maar ook de Amerikaanse investeringsmaatschappij Accel, die eerder geld stak in Facebook en Spotify.

Een jaar later wist het bedrijf maar liefst 75 miljoen euro op te halen, van een groep investeerders onder leiding van het Amerikaanse Lead Edge Capital. Dat bedrijf investeerde onder meer in taxidienst Uber. Dankzij de grote kapitaalinjectie kon Catawiki snel groeien en internationaliseren.

Snelle groei

Uit de jaarrekeningen die Catawiki deponeerde bij de Kamer van Koophandel blijkt dat de eigen omzet steeg van een kleine 17 miljoen euro in 2015 tot bijna 47 miljoen euro in 2017.

Maar de verliezen stegen eveneens explosief. In 2015 bedroeg het verlies nog 7,2 miljoen euro. Een jaar later was dat opgelopen naar ruim 22 miljoen. En in 2017 maakte de veilingsite bijna 20 miljoen euro verlies.

Opnieuw verlies

Uit de meest recente jaarrekening blijkt dat de omzet van Catawiki in 2018 is blijven steken op 45 miljoen euro. Onder de streep waren de cijfers opnieuw dieprood. Het verlies kwam uit op 12,3 miljoen euro.

Ook blijkt dat het veilingbedrijf door de jarenlange verliezen flink heeft ingeteerd op het vermogen. Dankzij de kapitaalinjecties van de investeerders bedroeg het eigen vermogen eind 2015 nog een royale 62 miljoen euro. Eind vorig jaar was dat grotendeels weggesmolten, tot 11 miljoen.

Bij gelijkblijvende verliezen en zonder nieuwe kapitaalinjectie dreigt het eigen vermogen dit jaar negatief te worden.

Commissarissen weg

Opmerkelijk is dat de samenstelling van de raad van commissarissen begin mei drastisch gewijzigd werd, door het vertrek van vier toezichthouders. Jeroen van Onna (NOM), Lorrie Norrington (Lead Edge), oprichter Marco Jansen en investeerder Arthur Kosten (voorheen Booking.com) stapten op.

De belangrijke Amerikaanse grootaandeelhouder Lead Edge bleef in het toezichthoudend orgaan vertegenwoordigd, dankzij de toetreding van Brian Neider.

Omslag

In een geschreven toelichting op de aanhoudende verliezen en het afkalvende vermogen omschrijft Catawiki zich als een 'gezond en snelgroeiend bedrijf', dat dit jaar voor 350 miljoen euro aan objecten verwacht te veilen. Dat bedrag gaat grotendeels naar de verkopers.

Volgens het bedrijf 'nadert het een punt van duurzame winstgevendheid.' Navraag leert dat Catawiki echter niet verwacht binnenkort nettowinst te maken, maar met een positieve kasstroom te draaien. Voor volgend jaar zijn er plannen om 50 miljoen euro in het bedrijf te investeren.

Volgens de onlangs vertrokken commissaris Jeroen van Onna, die optrad voor grootaandeelhouder NOM, is er geen reden voor zorg. "Catawiki heeft een periode gekend dat de groei stagneerde. Dat wil je als internetbedrijf natuurlijk niet. Daarom hebben we vorig jaar de leiding vervangen door Ravi Vora."

Bezem door stal

Volgens Van Onna heeft het nieuwe management met succes de bezem door de stal gehaald. "Catawiki concentreert zich na een diepe analyse van de resultaten nu op de meest interessante categorieën. Ook hebben we gekeken welke landen zoveel problemen opleverden, dat we er eigenlijk alleen geld heen gooiden. Daarmee zijn we gestopt."

Volgens de grootaandeelhouder heeft die sanering vruchten afgeworpen. "Het nieuwe management doet het fantastisch, en presteert elke keer beter dan verwacht."

Afslanking toezicht

Dat is volgens de voormalige toezichthouder ook de reden dat hij en drie andere commissarissen in mei vertrokken. "De board was wel erg groot. Op dit moment is het een gebalanceerde raad, met twee zetels voor de Amerikaanse investeerders, één voor de oprichters en één voor de aandeelhouders van het eerste uur."

Van Onna erkent dat het bedrijf bij een doorgaande lijn van de verliezen uit het verleden afstevende op een technisch faillissement eind dit jaar. "Maar die lijn loopt niet door. Sinds eind vorig jaar gaat het erg goed. Daardoor is een nieuwe kapitaalinjectie om het vermogen te versterken niet nodig."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van