Bedrijven

Concurrentie voor Takeaway: Prosus doet hoger bod op Just Eat

22 oktober 2019 10:35 Aangepast: 22 oktober 2019 12:12
Beeld © AFP

Het Zuid-Afrikaanse techbedrijf Prosus wil Takeaway aftroeven in de strijd om maaltijdbezorger Just Eat. Het bedrijf, dat een beursnotering heeft in Amsterdam, biedt 20 procent meer dan Takeaway.

Prosus biedt 4,9 miljard pond (5,7 miljard euro) op de aandelen van Just Eat. Het technologiefonds heeft al belangen in een aantal vergelijkbare bedrijven, zoals Delivery Hero, iFood en Swiggy.

Lokmiddel: cash

Prosus zegt met zijn bod in contanten zekerheid te bieden aan aandeelhouders van Just Eat. Die zekerheid biedt Takeaway niet, dat de overname grotendeels in aandelen wilde voldoen en sprak van een fusie.

Prosus heeft Just Eat eerst zelf benaderd, maar die gesprekken leverden niets op. En dus komt het bedrijf met het openbare bod, zodat de aandeelhouders van Just Eat kunnen beslissen, zo meldt het bedrijf. 

Vijandig

En dat is beslist een vijandig bod, vertelt Jacob Schoenmaker, beurscommentator van RTL Z. En ook een beter bod, want hoger en in contanten. En dus is het slecht nieuws voor het plan van Takeaway. "De stemming over hun bod gaat het niet halen", voorspelt Schoenmaker. 

Dat Prosus zich in de strijd mengt, komt omdat het niet goed gaat met Just Eat en het dus relatief goedkoop is om over te nemen, legt hij uit. "In deze markt gaat het om schaalvoordelen, waarbij geldt 'the winner takes all'."

De maaltijdbezorgmarkt is goed voor 90 miljard euro, de combi Takeaway - Just Eat is 9 miljard waard. "De strijd is dus nog lang niet gestreden en dus is het logisch dat Prosus met groot geschut probeert om aandeelhouders van Just Eat te paaien", zegt Schoenmaker.

Takeaway heeft het aanzienlijk beter gedaan sinds de beursgang dan Just Eat. Takeaway heeft het aanzienlijk beter gedaan sinds de beursgang dan Just Eat.

Bod te laag

En er zijn best aandeelhouders van Just Eat die wel oren zullen hebben naar het bod. Via Britse media lekte in de afgelopen periode al kritiek uit op het bod van Takeaway, dat door hen werd omschreven als 'opportunistisch' en veel te laag

Prosus wijst bovendien op zijn geloof in het hebben van eigen bezorgers zoals Just Eat die heeft. Takeaway-topman Jitse Groen heeft meermaals gezegd daar weinig in te zien. Prosus wil daar naar eigen zeggen ook in investeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Winner eats all: Takeaway groeit verder door opslokken van concurrenten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van