Ga naar de inhoud
Bedrijven

Reddingsplan SoftBank waardeert WeWork op slechts 8 miljard

WeWork verhuurt flexibele kantoorruimte. Beeld © WeWork

Met een bod van bijna 10 miljard dollar (9 miljard euro) wil grootaandeelhouder SoftBank definitief de controle grijpen bij het noodlijdende WeWork. Daarmee krijgt de Japanse investeerder een meerderheid van de aandelen, terwijl van de waarde van de werkplekkenaanbieder nog maar 8 miljard dollar overblijft.

Dat melden bronnen aan verschillende media, waaronder The Wall Street Journal en The New York Times. SoftBank stelt niet alleen een lening van 5 miljard dollar beschikbaar, ook wil voor 3 miljard dollar bestaande aandeelhouders uitkopen en een eerdere toezegging van 1,5 miljard dollar vervroegd overmaken.

Tegelijkertijd werkt ook JPMorgan Chase aan een reddingsplan voor de aanbieder van flexplekken. De Amerikaanse zakenbank, na SoftBank de grootste aandeelhouder in WeWork, is van plan om een concurrerende schuldenpakket van 5 miljard dollar aan te bieden. Volgens persbureau Reuters heeft het bestuur van WeWork al ingestemd met het reddingsplan van Softbank.

Mislukte beursgang

Haast is geboden. WeWork verkeert al maanden in zwaar weer. Het bedrijf heeft snel 5 miljard dollar nodig om de komende maanden door te komen. Later vandaag zou het bestuur van moederbedrijf The We Company bijeenkomen om de biedingen te bespreken. Een beslissing wordt volgens anonieme bronnen van Amerikaanse media nog deze week genomen.

WeWork maakte in juli bekend dat het bedrijf dit jaar nog naar de beurs wil, maar die beursgang werd tot nader order uitgesteld. Het lukte de aanbieder van flexibele werkplekken niet grote beleggers te interesseren om te investeren in het bedrijf. 

De kantooraanbieder werd in 2010 opgericht in New York, maar maakte nog nooit winst. In het eerste halfjaar leed het bedrijf een verlies van 1,4 miljard dollar. Beleggers twijfelen aan het businessmodel en WeWork moest de waardering bijstellen van 47 miljard naar zo'n 15 miljard dollar. Daar is nu nog maar 8 miljard van over.

Oprichter richting uitgang

Na aanhoudende druk van investeerders, aandeelhouders en bestuurders trad medeoprichter en ceo Adam Neumann vorige maand af. Niet alleen had Neumann onevenredig veel stemrecht, ook leende hij geld van WeWork tegen een rente van 0,6 procent en verhuurde hij eigen vastgoed aan WeWork. Hij blijft actief als niet-uitvoerend voorzitter.

Ook waren er grote twijfels over Neumanns leiderschapskwaliteiten. Ontslagronden, waarbij afscheid werd genomen van 'B players', werden gevierd met shotjes tequila en een optreden van Run-DMC. Aan boord van een privéjet liet hij wiet liggen, waarna de eigenaar van het vliegtuig weigerde om hem terug te vliegen.

Het overnamebod van SoftBank dirigeert Neumann definitief naar de uitgang. Door de medeoprichter (deels) uit te kopen zou hij de bestuurszetel van de voorzitter moeten verlaten en ziet hij zijn stemrecht verder afnemen. Voor Neumann blijft dan slechts een rol als adviseur over.

Dit is een artikel van