Bedrijven

Randstad in negatieve spiraal: winst en omzet per dag gedaald

22 oktober 2019 07:59 Aangepast: 22 oktober 2019 11:05
Werkzoekenden bij uitzendbureau Randstad. Beeld © ANP

Randstad heeft geen best kwartaal achter de rug: de omzet per gewerkte dag daalde met 2,5 procent, de nettowinst met maar liefst 26 procent. En het lijkt geen eenmalige tegenvaller te worden. Het concern verwacht dat de dalende lijn van de omzet in het laatste kwartaal van dit jaar doorzet.

Het bedrijf meldt zelf dat de resultaten in Europa en de Verenigde Staten geraakt worden door de onzekerheid over de economie. De omzet van het bedrijf kwam uit op 6 miljard euro, de nettowinst op 140 miljoen euro.

De onderliggende winst, dus voor aftrek van belastingen en eenmalige kostenposten, daalde ook, met 2 procent tot 298 miljoen euro.

Omzet per werkdag

Terwijl de omzet per dag daalde bleef de kwartaalomzet in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar jaar wel precies gelijk. Maar dat was puur te danken aan het feit dat er meer werkdagen in het derde kwartaal zaten en omdat Randstad profiteerde van wisselkoerseffecten.

De organische omzet, die is gecorrigeerd voor dit soort meevallers, daalde: per werkdag met 2,5 procent.

Europa koelt af

Vooral in Duitsland ging het beroerd, daar daalde de omzet met 14 procent. Eerder gaf het bedrijf al aan dat het last heeft van de teruggang in de auto-industrie. Gemiddeld daalde de omzet in Europa met 4 procent, in Noord-Amerika met 1 procent.

Dat het minder gaat in de VS, laat wel zien dat de industrie geraakt wordt door het handelsconflict met China, vertelt Hendrik Tuch van Aegon Asset Management.

Alleen in de landen buiten de VS en Europa steeg de omzet. Die landen, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland, zijn alleen samen maar goed voor 9 procent van de totale omzet van het bedrijf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Randstad draait beter dan verwacht, maar Duitsland is een probleem

Uitzendbranche onder druk

Een ander lichtpuntje: het bedrijf won wel marktaandeel, dus ten opzichte van de concurrentie ging het nog best goed, vertelt Jacob Schoenmaker, beurscommentator van RTL Z. Maar de winst- en omzetdaling laten duidelijk zien dat Randstad worstelt met het economische klimaat, is zijn belangrijkste analyse. 

Randstad is geen uitzondering, vult Tuch aan. "De hele uitzendbranche ligt onder druk, met negatieve groeicijfers in de afgelopen kwartalen." 

Sombere vooruitblik

Het beroerde kwartaal is geen incident, meldt Randstad in de vooruitblik op het komende kwartaal. De dalende lijn van de omzet zal in het derde kwartaal naar verwachting verder omlaag gaan, verwacht het bedrijf. De volumes in het begin van deze maand geven genoeg aanleiding om dat al in de zogeheten 'outlook' te melden. 

Dat is niet het enige slechte nieuws, want ook de winstmarge komt hierdoor onder druk te staan. In het derde kwartaal steeg die nog, maar in het laatste kwartaal van dit jaar zal deze iets lager uitkomen.

De tegenvallende cijfers zijn nog geen reden om verder in de kosten te gaan snijden, vertelt topman Jacques van den Broek aan RTL Z. "We hoeven niet zo snel tot ontslagen over te gaan, maar we kunnen het ook niet uitsluiten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore