Bedrijven

Forse reorganisatie bij Tata Steel op komst om 830 miljoen te bezuinigen

21 oktober 2019 16:58 Aangepast: 21 oktober 2019 17:23
Beeld © Vincent Bloothoofd

Staalgigant Tata Steel wil fors in de kosten snijden. Het moederbedrijf van de fabriek in Velsen wil voor 830 miljoen euro bezuinigen bij alle Europese fabrieken. Ook het personeel in Velsen zal hierdoor vermoedelijk getroffen worden.

"Een groot deel van dit bedrag (830 miljoen euro, red.) zal door Tata Steel Nederland opgebracht moeten worden", schrijft de centrale ondernemingsraad (COR) van het bedrijf in een brief aan het personeel die in handen is van RTL Z.

Tata Steel Europe bevestigt het nieuws, waarover RTV NH als eerste publiceerde. In juni kondigde topman Hans Fischer al aan dat er bij het Europese dochterbedrijf bezuinigd zou worden. 

Het bedrijf heeft last van 'uitdagende marktomstandigheden', laat een woordvoerder van Tata weten, en de reorganisatie moet een 'simpelere en afgeslankte organisatie' opleveren.

Impact in Velsen

Het gaat nog steeds om plannen, benadrukt Gerrit Idema, vicevoorzitter van de COR tegen RTL Z. Een van de kostenposten die onderzocht wordt op om te bezuinigen, is personeel.

Daar zou 170 miljoen euro bespaard moeten worden, vertelt Idema. Hoeveel van dat bedrag in Velsen gesneden moet worden, is volgens Idema nog onduidelijk. "Maar het gaat impact hebben, want hier is de grootste site. Dat er wat aan gaat komen, en dat het fors is, dat is wel duidelijk", zegt Idema. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tata Steel moet bezuinigen, baanverlies niet uitgesloten

Werkgelegenheidpact

In totaal heeft Tata Steel 21.000 mensen in dienst in Europa, waarvan volgens Idema zo'n 9000 in IJmuiden. Verder heeft het bedrijf een grote fabriek in Wales en vestigingen in onder meer Frankrijk, Duitsland, België en Spanje. 

Omdat de plannen nog niet officieel zijn, is het volgens hem moeilijk in te schatten hoeveel banen er op de tocht staan in Velsen. "Er is al een forse ingreep gepleegd bij de uitzendkrachten", vertelt hij. Hij wijst erop dat er een werkgelegenheidspact is, waarin gegarandeerd is dat tot oktober 2021 geen gedwongen ontslagen vallen.

Als er een plan is, dan gaat de COR die beoordelen, dat heeft het bedrijf ook al toegezegd aan de ondernemingsraad, vertelt Idema. "Als het goede plannen zijn, met investeringen in nieuwe technologie bijvoorbeeld, dan valt er te praten. Maar de kaasschaaf, daar zijn we allergisch voor", besluit hij. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van