Ga naar de inhoud
Bedrijven

Drama bij Marskramer, 'winkeliers moeten zelf op zoek naar spullen'

De winkels van Marskramer worden steeds leger.

Winkelketen Marskramer, die eerder dit jaar werd overgenomen door uitgeverij Audax, heeft grote leveringsproblemen. Omdat de winkeliers van de keten huishoudwinkels nauwelijks artikelen kunnen inkopen bij de nieuwe moeder, moeten zij zelf op zoek naar spullen voor in de winkel.

Volgens het FD is er sprake van paniek onder de winkeliers van De Marskramer. Uitgever en distributeur Audax kocht de winkelketen in april van Blokker Holding.

Naast 44 vestigingen van Marskramer, die worden gerund door zelfstandige ondernemers, vallen ook tientallen vestigingen van Prima, Novy en Toys2Play onder het bedrijf. Daarnaast kopen nog ruim honderd zelfstandige winkeliers in via De Marskramer. 

Inkoopdeal mislukte

De nieuwe eigenaar Audax bezit weliswaar de boekwinkelketen Ako, maar heeft geen ervaring met het assortiment van huishoudwinkels. Daarom zouden de franchisewinkeliers van de nieuwe ketens kunnen gaan inkopen via groothandel Nedac-Sorbo. Omdat deze samenwerking mislukte, moest Audax echter zelf de inkoop op poten zetten. Dat lukte niet op tijd.

"We zijn verkocht aan iemand zonder spullen", aldus een boze, anonieme winkelier in het FD. "Ze leken te denken: dat doen we wel even. Dat is natuurlijk incompetentie."

Zelf op zoek

Winkelier Stephan Verzijlbergen van Marskramer in Breukelen zegt in de krant dat Audax slechts 160 artikelen levert van de 4000 die hij nodig heeft. Een andere winkelier doet inkopen via webwinkels, en door na sluitingstijd zelf met een busje op zoek te gaan naar spullen. "Net als in de jaren zeventig. We zijn echt teruggeworpen in de tijd."

Audax boekte vorig jaar een verlies van 2 miljoen euro en zag zijn omzet met 6 procent dalen tot 211 miljoen euro. Volgens het bedrijf is dat echter niet de reden van de problemen.

Voorraad Blokker overgenomen

In een persverklaring erkent Audax de problemen. Topman Casper de Nooijer benadrukt dat het bedrijf alles op alles zet om de problemen zo snel mogelijk op te lossen.

Volgens De Nooijer wordt er actief gezocht naar nieuwe leveranciers, en is een stuk van de voorraad van Blokker overgenomen.

Dit is een artikel van