Ga naar de inhoud
Bedrijven

ING blijft toch huisbankier van de fiscus

ING heeft een grote klant behouden. De bank mag nog minstens tot 2024 het betalingsverkeer van de Belastingdienst blijven verzorgen. Het gaat om circa 262 miljoen transacties per jaar. De positie van ING stond ter discussie na een witwasaffaire.

Volgens minister Wopke Hoekstra (Financiën) lopen bij de Belastingdienst al een aantal grote verandertrajecten. Nog een verandering erbij, zou te veel van het goede zijn.

Een ander contract van ING met het Rijk loopt tot 2020. Hoekstra besloot dit voorjaar dat dit contract niet vanzelf verlengd zou worden. Er komt een aanbesteding, waar ook ING op mag inschrijven.

Strengere regels

De witwasaffaire werd geschikt, dit kostte ING 775 miljoen euro. Het contract van de bank kon na de witwasaffaire niet worden verscheurd.  Dat kon alleen als de bank niet meer aan zijn verplichtingen kon voldoen of niet kredietwaardig meer was, legde Hoekstra uit. Hij wil strengere voorwaarden in de nieuwe aanbestedingsprocedure om een huisbankier te kiezen.

Daardoor zou een oordeel van de rechter reden moeten kunnen worden om als overheid een contract met een bank op te zeggen. Ook wil Hoekstra bekijken of contracten kunnen worden opgezegd, wanneer een bank betrokken is bij corruptie of fraude.

Als huisbankier voor de rijksoverheid handelt ING jaarlijks zo'n 40 miljoen transacties af. Te denken valt aan bijvoorbeeld het innen van verkeersboetes en de uitbetaling van studieleningen. Het contract met de fiscus is met 262 miljoen in- en uitgaande betalingen per jaar vele malen groter.

ING
Lees ook:
ING na 2020 mogelijk geen huisbankier van het Rijk meer