Ga naar de inhoud
Bedrijven

Schiphol wil meer ruimte voor vrachtvluchten

Een vrachtvliegtuig op Schiphol. Beeld © ANP

Schiphol-topman Dick Benschop wil dat Den Haag een deel van de vluchten reserveert voor vrachtvervoer, zegt hij donderdag tegen dagblad Trouw. "Ik ga de minister voorstellen om een vast percentage van het aantal vluchten op Schiphol te reserveren voor vrachtvluchten."

De topman doet de oproep, samen met bloemenveiling Royal FloraHolland, aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) omdat veel vliegtuigmaatschappijen de schaarse slots in het schema liever voor passagiersvliegtuigen gebruiken. Die zitten bijna altijd vol waardoor daar dus makkelijker geld aan verdiend kan worden. Terwijl het bij vrachtvluchten minder zeker is dat het vliegtuig op tijd vol komt.

Bloemensector heeft last

"Royal FloraHolland heeft daar last van, terwijl de bloemensector belangrijk is voor Nederland. Ik denk dat er een collectief bewustzijn is dat vracht overeind moet blijven", zegt Benschop tegen de krant. De daling van het aantal vrachtvliegtuigen gaat volgens Benschop op het volle Schiphol twee of drie keer zo snel als op andere luchthavens.

Plafond

Het aantal vluchten dat van en naar Schiphol mag vliegen is beperkt. Tot zeker 2021 geldt een maximum van 500.000 vluchten, en die ruimte wordt volledig gebruikt op de luchthaven. Wat de minister betreft mag Schiphol vanaf 2021 wel weer verder groeien, als de sector dat kan bolwerken zonder dat de hinder voor omwonenden toeneemt.