Bedrijven

Zelf brood meenemen en mogelijk vertraging door stakend personeel KLM

16 oktober 2019 14:41 Aangepast: 16 oktober 2019 15:25
Vertragingen tijdens een eerdere staking bij KLM. Beeld © ANP

Wie morgen met KLM vliegt, moet rekening houden met vertraging vanwege een staking bij het cateringbedrijf van de vliegmaatschappij. En zelfs voor wie aan boord zit van een vlucht die wel gewoon op tijd vertrekt is er slecht nieuws: aan boord van Europese vluchten is alleen water voor reizigers.

Passagiers die naar een Europese bestemming vliegen zullen vanaf vanvond 20.00 uur tot en met vrijdagochtend 11.40 uur getroffen worden door de acties. Bij de lange intercontinentale vluchten wordt wel eten en drinken geserveerd, heeft KLM via de rechter afgedwongen.

Intercontinentale vluchten

De rechtbank in Haarlem zette eerder vandaag deels een streep door de geplande stakingen van morgen en volgende week donderdag, waardoor intercontinentale vluchten wel moeten worden voorzien van maaltijden. KLM betoogde succesvol dat intercontinentale vluchten zonder maaltijd aan boord voor problemen zouden zorgen.

"Als er geen eten is, kan een intercontinentale vlucht geschrapt worden. Veel mensen die een lange afstandvlucht hebben, komen op Schiphol aan met een Europese vlucht. De rechter was bang dat te veel overstappers op Schiphol zouden stranden", legt FNV-bondsbestuurder Harry de Wit uit. 

Actie voor meer loon

De vakbond voert actie voor een betere cao voor cateringpersoneel, ook bij andere cateringbedrijven wordt morgen actie gevoerd. CNV Vakmensen en De Unie sloten al wel een cao-akkoord, waarin een loonstijging van 3,1 procent in oktober en later nog eens 0,5 procent is afgesproken.

FNV wil 5 procent en voert daarom al maanden actie. Zo werkte het personeel in augustus een dag exact volgens het boekje, alle maaltijden werden gecontroleerd. Volgens FNV-bestuurder Harry de Wit leidde deze stiptheidsactie ertoe dat vluchten te laat vertrokken of zonder eten opstegen. "Maar omdat KLM nog steeds niet aan onze eisen voldoet, gaan we nu 24 uur staken."

Vertragingen

Bij de continentale vluchten worden dit keer geen stiptheidsacties vanuit FNV georganiseerd."Maar het personeel is zo boos, dan we niet uitsluiten dat ze zelf wel tot dergelijke acties overgaan. Dat kan dus ook weer leiden tot vertragingen", zegt De Wit. "Bovendien moet op korte vluchten wel water aanwezig zijn en omdat we met een minimale bezetting werken, is de kans groot dat die vluchten ook vertraagd vertrekken", legt hij uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cateringpersoneel KLM voert actie, vluchten mogelijk vertraagd of zonder eten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore