Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Als Elon Musk raketten bouwt in je achtertuin: 'Ik slaap amper nog'

21 oktober 2019 12:58 Aangepast: 22 oktober 2019 15:30
Maria Pointer in haar tuin, met op de achtergrond de bouwplaats van SpaceX. Beeld © RTL Nieuws New York

Glimmend staat hij tussen de grasvlaktes van Zuid-Texas. 'Starship', de nieuwste raket van SpaceX, het bedrijf van miljardair Elon Musk. De raket staat in twee stukken, zodat niet zijn volledige lengte van 50 meter is te zien. Mannen zijn op een hoogwerker bezig aan de bevestigingskleppen, daarom is hij uit elkaar gehaald.

Van dichtbij ziet de raket er heel simpel uit, alsof iemand wat conservenblikken aan elkaar heeft gelast. Maar deze raket moet binnen zes maanden in een baan om de aarde zijn, als Space X-oprichter Elon Musk zijn zin krijgt, en daarna heeft een nieuwer model een nog verdere eindbestemming: de planeet Mars.

Maria Pointer heeft haar camera in de aanslag. Op de filmpjes die ze op Facebook post wordt flink geklikt; zelfs Elon Musk zelf schijnt regelmatig de webcam voor te schakelen die zij heeft opgehangen. 

100 meter van de bouwplaats

Maria en haar man Ray wonen dan ook vlak naast de bouwplaats waar Starship wordt gemaakt. Op 100 meter afstand, misschien. En dat is misschien wel interessant, maar vooral lastig, vertelt het gepensioneerde echtpaar.

Het huis van Ray en Maria Pointer, met op de achtergrond de bouwplaats van SpaceX. Het huis van Ray en Maria Pointer, met op de achtergrond de bouwplaats van SpaceX.

Na een leven op koopvaardijschepen dacht het stel (72 en 65 jaar oud) een heerlijk rustige plek te hebben gevonden om van hun oude dag te genieten. Vlak land, het strand om de hoek, in een natuurreservaat waar elke avond een zwerm pelikanen overvliegt.

'Zowat in de tuin'

Maar toen kwam SpaceX. Maria: "Ik werd op een ochtend wakker omdat het klonk alsof twee mannen naast mijn slaapkamerraam aan het praten waren. Ze stonden zowat in mijn tuin, zag ik. Het waren landmeters. Maar ik had geen idee hoe erg het zou worden."

Musk had zijn oog laten vallen op een stukje land vlak tegen de Mexicaanse grens aan, bijna in de Golf van Mexico. Dat zou een lanceerplaats worden, maar er moest ook een werkplaats dichtbij gebouwd worden, en dat zou mooi kunnen naast het huis van de Pointers. 

Maria en Ray Pointer in hun tuin. Maria en Ray Pointer in hun tuin.

Musk heeft haast

"We hebben onze slaapkamerramen moeten barricaderen met houten platen, zoveel stof kwam er binnen. En al dat licht dat ze aan hebben staan. Ze werken dag en nacht door, omdat Musk haast heeft", vertelt Ray.

Zijn vrouw vult aan: "Als mensen om vier uur 's nachts met een hamer op metaal staan te beuken, dan wordt je wel wakker. Ik slaap amper nog, ik ben helemaal op."

Bod van 200.000 euro

Deze zomer kregen ze te horen dat ze weg moeten. Musk deed hen een bod en zei dat hij niet wil onderhandelen. Hij heeft de ruimte nodig, zij zitten zijn uitbreidingsplannen in de weg. De Pointers vinden het bod, zo'n 200.000 euro, veel te laag.

Ze weten dat hun huisje klein is en geen stromend water heeft omdat het zover van de bewoonde wereld ligt, maar wijzen erop dat zij hier eerder waren dan SpaceX en zeer veel geld en liefde in hun land hebben gestopt. "Vind voor dat lage bedrag van hem maar eens een rustige plek, omgeven door natuur, waar je zoveel vogels kan zien."

De bouwplaats van SpaceX. De bouwplaats van SpaceX.

Iets om over te dromen

De komst van SpaceX wordt echter met gejuich ontvangen in de gemeente waar zij wonen. Brownsville is een van de armste gebieden in Texas, het gemiddelde jaarinkomen is de helft van wat een doorsnee Amerikaans gezin binnenhaalt.

Eddy Trevino is een hoge lokale bestuurder in de regio. "Ik snap dat het erg vervelend is voor die mensen, en zo'n tien andere huiseigenaren in de buurt. Ik hoop dat ze eruit komen met Musk. Maar ik vind dat we ook moeten kijken naar de voordelen voor onze regio. Dit betekent banen en belastinginkomsten."

Hij ziet ook kansen voor toerisme. "Heel veel mensen zullen die raketten willen zien opstijgen. Ik sprak laatst met een jongen uit onze gemeente die zei: ik wil astronaut worden en de ruimte in met zo'n raket. Als je het mij vraagt is het geweldig dat mensen in mijn regio iets hebben om over te dromen."

Maria en Ray Pointer. Maria en Ray Pointer.

Musk is niet de enige

Maria heeft het er moeilijk mee en begint verschillende malen tijdens het gesprek te huilen. "Ik heb zo hard gewerkt om in de wildernis een fijne plek op te bouwen met een mooie tuin, en nu willen ze het gewoon platwalsen met hun bulldozers." 

Ze waarschuwt dat zij en haar man niet de laatsten zullen zijn die moeten wijken voor de ruimtevaartindustrie. "Elon wil de hele kust hier tot een grote lanceerplaats maken. Denk je dat zijn concurrenten dan achterblijven? Nee, dan komt Bezos natuurlijk ook. Het laatste stukje ongerepte kust gaat eraan."

Verdreven door de staat

Ray geeft toe gefascineerd te zijn door de bouw om hem heen. "Als ik jong was geweest, was ik zeker bij ze gaan werken. Maria was vroeger betrokken bij het navigeren van de schepen waarop we voeren. Zij zou het geweldig hebben gevonden om een ruimteschip op pad te helpen." Maar dan beseft hij zich dat hij misschien op zeer korte termijn zijn huis moet verlaten. 

De Pointers moeten snel een beslissing nemen. Musk heeft een stok achter de deur: een onteigeningsprocedure, waarbij bewoners op last van de staat verdreven kunnen worden. Een ellenlange rechtszaak zou ook een optie zijn, maar daar heeft het paar geen geld en geduld voor. Ze voelen de bui al hangen. Ray en Maria moeten op zoek naar een vergelijkbare plek. Zij moeten ruimte maken voor de ruimtevaart. 

Correctie 22 oktober 2019: In een eerdere versie van dit stuk werd de nieuwe raket van Elon Musk 'Spaceship' genoemd. De raket heet Starship.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van