Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Kosten voor Boeing lopen op na 737 Max-debacle

14 oktober 2019 17:06 Aangepast: 14 oktober 2019 17:23
Vliegtuigen van het type Boeing 737 Max worden sinds vorig jaar maart aan de grond gehouden.

De kosten blijven stijgen voor vliegtuigfabrikant Boeing, die luchtvaartmaatschappijen al acht maanden compenseert omdat ze niet met de 737 Max-toestellen kunnen vliegen. 

De 737 Max was jarenlang het best verkochte vliegtuig van Boeing. Maar sinds in oktober 2018 en maart 2019 twee toestellen achter elkaar crashten, staan de populaire toestellen wereldwijd aan de grond. 

Vooralsnog is er geen duidelijkheid wanneer de maatregel wordt opgeheven, waardoor veel luchtvaartmaatschappijen vluchten moeten annuleren.

Extra training

Boeing betaalde in het tweede kwartaal netto 4,9 miljard dollar aan luchtvaartmaatschappijen ter compensatie voor de geannuleerde vluchten. Het bedrijf had eerder al bekendgemaakt 5 miljard te reserveren voor de problemen. Die kosten zullen verder oplopen: zo moet per vliegtuig 2.000 dollar per dag aan parkeerkosten worden betaald en zijn er ook voor januari 2020 al vluchten geschrapt.

Inmiddels heeft Boeing een softwareoplossing voor de 737 Max ontwikkeld die moet voorkomen dat de neus van de vliegtuigen herhaaldelijk naar beneden wordt gedrukt door het systeem. Maar vooralsnog is de software nog niet voorgelegd aan de toezichthouders.

Sowieso zullen alle piloten wereldwijd extra training krijgen voor ze weer met het vliegtuig kunnen opstijgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van