Bedrijven

Nieuwe stap in patatoorlog: EU klaagt Colombia aan bij WTO

14 oktober 2019 14:10
Beeld © ANP

Het geduld van de Europese Unie in het handelscoflict over diepfriespatat met de Colombiaanse autoriteiten is op. Eurocommissaris Cecilia Malmström stapt naar wereldhandelsorganisatie WTO vanwege de Colombiaanse importheffingen op bevroren friet.

Die heffingen zijn namelijk 'compleet ongerechtvaardigd en brengen Europese bedrijven schade toe', tweet Malmström, Eurocommissaris voor Handel. Dat doet ze namens Nederland, België en Duitsland. Dat zijn namelijk de landen die zijn getroffen door de Colombiaanse importheffingen. 

Bevroren aardappelproduct

Het conflict speelt sinds november van 2018, toen Colombia importheffingen invoerde op 'bevroren aardappelproducten' uit de drie landen. Dat deed het land omdat de Europese frieten onder de marktprijs verkocht zouden worden.

De Nederlandse minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (D66) klaagde samen met haar Belgische collega bij de Europese Commissie. Eurocommissaris Malmström beloofde dat haar juristen een procedure zouden voorbereiden bij de WTO. In de tussentijd zijn er volgens Malmström nog meer dan dertig gesprekken geweest om de zaak op te lossen, maar die hebben niets opgeleverd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Patatje handelsoorlog: Colombia en Nederland verwikkeld in frietconflict

Domino-effect

Nederland is de grootste aardappelproducent en -exporteur van de EU. De Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI), waar bedrijven als Aviko, McCain en FarmFrites bij zijn aangesloten, trekt al langer aan de bel.

Ook Zuid-Afrika en Brazilië weren Nederlandse, Belgische en Duitse bevroren aardappelproducten. De industrie vreest voor een domino-effect, als andere Zuid-Amerikaanse landen ook importheffingen instellen op diepvriespatat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van