Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

'Softbank stopt geld in WeWork en krijgt controle over bedrijf'

14 oktober 2019 10:17 Aangepast: 14 oktober 2019 10:23
Misschien is WeWork minder waard dan Softbank er in stak. Beeld © AFP

De Japanse techinvesteerder Softbank is van plan miljarden te investeren in de noodlijdende werkplekkenverhuurder WeWork. Daardoor krijgt Softbank de controle over WeWork, schrijft The Wall Street Journal.

Door de financiële injectie zou verder de rol van oprichter Adam Neumann verder worden verminderd, aldus The Wall Street Journal, die zich zegt te baseren op uitspraken van mensen die bekend zijn met de situatie.

'3 miljard nodig'

Softbank heeft nu al een derde van de aandelen van WeWork en dat deel zou verder stijgen als WeWork nieuwe aandelen uitgeeft die door Softbank worden gekocht. Een andere mogelijkheid voor WeWork om uit de problemen te komen zou een lening van miljarden dollars zijn.

WeWork leed in het eerste halfjaar een verlies van 900 miljoen dollar. Het zou nog minstens 3 miljard dollar nodig hebben om het volgende jaar door te komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo werd Softbank de giga-investeerder achter Uber, Alibaba en WeWork

Van 47 naar 15 miljard dollar

WeWork huurt panden en vervolgens deelt het die ruimte op in kleinere eenheden en die worden verhuurd aan ondernemers, freelancers, startups en kleine bedrijfjes.

De onderneming werd tot voor kort nog gezien als een veelbelovende startup. Softbank stak begin dit jaar nog geld in WeWork en op basis daarvan kwam de waardering van het concern uit op 47 miljard dollar.

Vorige maand bleek dat het bedrijf misschien maar 15 miljard dollar waard zou zijn.

Luchtje

De lagere waardering kwam doordat de reputatie van Neumann en WeWork de laatste maanden flinke klappen opliep. Het bedrijf kwam onder meer negatief in het nieuws door financiële transacties met de topman waar een luchtje aan zit.

Hij had onder meer leningen aan zichzelf verstrekt. De werkplekkenverhuurder probeerde investeerders te paaien en de beursgang te redden, door Neumann een stapje terug te laten doen.

Dat was tevergeefs. De beursplannen werden in september eerst uitgesteld en daarna zelfs helemaal afgeblazen.

Verlies voor Softbank

Ondertussen kijkt Softbank tegen een, nu nog papieren, verlies aan. Het stak tot nu toe al 10 miljard dollar in WeWork. Het belang is nu waarschijnlijk miljarden minder waard.

De totale waardering van WeWork kan zelfs tot onder de 10 miljard dollar dalen, volgens bronnen die The Wall Street Journal aanhaalt. Dat zou een flinke smet zijn op het blazoen van Softbank.

Eerder dit jaar was de beursgang van taxi-app Uber geen succes. De koers van Uber daalde op de dag waarop het naar de beurs ging meteen en sindsdien heeft de koers bijna steeds onder de introductiekoers gestaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore