Ga naar de inhoud
Bedrijven

Bedrijfsleven hoopt met hulp koning op miljoenendeals in India

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima bekijken in het Rijksmuseum het bronzen beeld van Shiva Nataraja. Beeld © ANP

Onder aanvoering van het koningspaar jaagt een gros bedrijven en universiteiten deze week op opdrachten in India. Het land met 1,3 miljard inwoners en vorig jaar ruim 7 procent economische groei biedt namelijk volop kansen voor Nederlandse specialisten.

Het koninklijk paar reist in gezelschap van de ministers Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat), meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Zij leiden de grootste missie ooit naar het land, aldus VNO-NCW, de belangrijkste lobbyorganisatie voor het bedrijfsleven. In totaal gaan 144 bedrijven en instellingen mee. Op de lijst staan wereldspelers zoals Vopak, Boskalis, Adyen, Philips en ING gebroederlijk naast de TU's van Delft en Enschede en de Rotterdamse Haven. 

Watermanagement van levensbelang

Ook ingenieursbureau Royal HaskoningDHV is mee. Op het gebied van watermanagement is namelijk veel te doen in India. Bijna de helft van de bevolking heeft iedere dag te weinig water, omdat grondwaterreserves in snel tempo uitgeput raken.

Het water dat er is, is vaak verontreinigd. Ieder jaar sterven bijna 200.000 Indiërs aan vergiftiging, waarschuwde de Indiase overheid vorig jaar in een alarmerend rapport.

En dan zijn de watergerelateerde problemen nog niet voorbij: India wordt ieder jaar getroffen door zware overstromingen, aardverschuivingen en modderstromen.

De deelstaat Kerala, waar de missie ook op bezoek gaat, werd vorig jaar geteisterd door overstromingen door moessonregens. Honderden mensen kwamen om, 1,2 miljoen mensen raakten dakloos. De schade: 2,4 miljard euro aan vernietigde infrastructuur en gebouwen, meldt de Financial Times.

Heel veel kansen

Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV hoopt op opdrachten van de plaatselijke overheid. Het bedrijf kan bijvoorbeeld helpen overstromingen in de toekomst te voorkomen, laat directeur Lisette Heuer weten. Daarnaast hoopt zij technologieën rondom waterzuivering en -beheer 'voor het voetlicht' te brengen. 

Royal HaskoningDHV werkt al 60 jaar in het land, er zijn 200 medewerkers actief in watermanagement of de maritieme sector. "De markt in India is groot, groeit hard en de ontwikkelingen gaan snel. Er is goed opgeleid en gekwalificeerd personeel te vinden. Kortom, er liggen heel veel kansen", aldus Heuer.

Vorig jaar kwam 2 procent van de omzet van Royal HaskoningDHV uit India. Op een omzet van bijna 600 miljoen betekent dat dus zo'n 12 miljoen

Koningspaar opent deuren

Ondanks dat het bedrijf al stevig voet aan de grond heeft, is een handelsmissie een goede kans om reclame te maken voor de technologieën van het bedrijf, legt Heuer uit. Dat het koningspaar erbij is 'helpt deuren openen'. 

Volgens Ineke Dezentjé Hamming, die namens VNO-NCW de missie leidt, is dat ook wel nodig. Want ondanks dat Nederlandse bedrijven al succesvol zaken doen in het land, is het tegelijk 'een weerbarstige markt met veel bureaucratie'. 

Handelen met India is inderdaad andere koek dan bijvoorbeeld met de Verenigde Staten, beaamt Heuer. "In India zijn relaties, een sterk netwerk en inachtneming van hiërarchie erg belangrijk om succesvol zaken te doen." 

Vorig jaar exporteerde de hele BV Nederland al voor 2,1 miljard euro naar India, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Overigens importeren we voor 3,4 miljard uit het land, waardoor de handelsbalans uitkomt op ruim 1,2 miljard euro in de min voor Nederland. 

Do's
Lees ook:
Do's en don'ts voor een zakenreis naar India: 'Draag geen leren riem'

Deal voor Pal-V

Ook Carlo Maasbommel gaat mee op missie. Hij is bij Pal-V verantwoordelijk voor het aanknopen van handelsrelaties met overheden. Het Brabantse bedrijf Pal-V werkt aan een vliegende auto, en de Indiase president Narendra Modi heeft interesse getoond. 

Als alles goed gaat, wordt die interesse tijdens de trip omgezet in een zogenaamd Memorandum of Understanding. Dat betekent dat de Indiërs gaan onderzoeken of zij de Pal-V's kunnen gebruiken bij bijvoorbeeld het leger, de politie of de kustwacht. 

"Een mijlpaal, hoe pril ook", vertelt Maasbommel. Hij is hoopvol: "Als je nagaat dat het land alleen al voor grensbewaking miljoenen militairen inzet, dan zal het niet om vijf toestellen gaan."

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe versie Nederlandse vliegende auto onthuld
Dit is een artikel van