Bedrijven

Woningcorporatie Vestia komt opnieuw 180 miljoen tekort

11 oktober 2019 09:20
Een vestiging van Vestia. Beeld © ANP

Woningcorporatie Vestia is het derivatendrama van 7 jaar geleden nog steeds niet te boven. Het concern komt de komende 10 jaar 180 miljoen euro tekort voor het nakomen van afspraken over bijvoorbeeld het opknappen van sociale huurwoningen.

Dat blijkt uit een aangepast verbeterplan van Vestia. De corporatie zal opnieuw de hulp moeten inroepen van branchegenoten. In 2017 werd Vestia al op de been gehouden door een bijdrage van bijna 700 miljoen euro van collega-corporaties.

Naar eigen zeggen zal Vestia dit keer zijn sectorgenoten niet vragen om geld bij te storten, maar hoopt het dat zij willen helpen door huurwoningen of herstructureringsprojecten over te nemen. Vestia hoopt zo'n 10.000 woningen te verkopen in Zuid-Holland en Brabant. Naar verluidt vinden de andere corporaties de woningen aan de dure kant.

Huurverhoging

Het miljoenentekort heeft gevolgen voor huurders in Rotterdam, Den Haag en Delft. In deze steden kan Vestia minder doen aan wijkvernieuwing dan het van plan was.

Daarnaast krijgen zij mogelijk te maken met een extra huurverhoging. Vestia stelt voor om huren in 2021 en 2022 met 0,5 procent te verhogen, bovenop de inflatie. De voorstellen zijn donderdag ingediend bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW).

Derivatendrama

Vestia kwam in 2012 in financieel zwaar weer doordat het had gespeculeerd met rentederivaten, oorspronkelijk bedoeld om renterisico’s mee af te dekken.

De derivaten zijn inmiddels afgekocht en door de verkoop van vastgoed, huurverhogingen en besparingen op bedrijfslasten wist Vestia zijn financiële positie de afgelopen jaren aanzienlijk te verbeteren.

Desondanks kampt het bedrijf nog altijd met een miljardenschuld. De hoge rentelasten die dat met zich meebrengt, leiden ertoe dat Vestia nu opnieuw een tekort heeft, zegt bestuurder Arjan Schakenbos tegen RTL Z.

Vestia verhuurt, verkoopt en beheert ruim 65.000 woningen en ander vastgoed. Bij de corporatie werken ruim zevenhonderd mensen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van