Ga naar de inhoud
Bedrijven

Amsterdam trekt opnieuw miljoenen uit voor noodlijdende vuilverbrander

AEB kreeg afgelopen zomer ook al 35 miljoen euro van de gemeente Amsterdam. Beeld © ANP

De gemeente Amsterdam stelt 45 miljoen euro ter beschikking aan het noodlijdende Afval Energie Bedrijf (AEB). De gemeenteraad van de stad ging vrijdag in de kleine uurtjes akkoord met dat besluit.

Afgelopen zomer stak de stad – 100 procent aandeelhouder van AEB – ook al 35 miljoen euro in het bedrijf. Dat was onder meer nodig om salarissen en schuldeisers te kunnen betalen.

AEB raakte in juli in de problemen nadat het vier van de zes verbrandingslijnen had moeten stilleggen, omdat de veiligheid niet langer gegarandeerd kon worden. Dat leidde landelijk tot problemen met de afvalverwerking.

Afvalprobleem
Lees ook
Afvalprobleem dreigt voor 2,5 miljoen huishoudens

In de gemeenteraad van Amsterdam werd de verantwoordelijke wethouder Sharon Dijksma (PvdA) donderdagavond stevig aan de tand gevoeld over wat er met de vorige 35 miljoen euro is gebeurd en waarom er opnieuw 45 miljoen euro aan nodig is. "Op dit moment verbranden wij meer geld dan afval", sneerde CDA-raadslid Diederik Boomsma.

Dijksma kon alleen achter gesloten deuren antwoord geven op de vragen, omdat het om bedrijfsgevoelige informatie gaat. Ze kon wel zeggen dat het geld nodig is voor salarissen, operationele kosten en het vervoeren van slib, en dat niet het hele bedrag ineens zal worden uitgegeven.

In december stapte wethouder Udo Kock (D66) op vanwege onenigheid over wat er nu moet gebeuren met AEB. Kock was voorstander voor privatisering van het bedrijf, door verkoop aan afvalverwerker Beelen. Het bestuur van Amsterdam helt inmiddels ook naar privatisering, maar dan door een veiling van AEB als geheel of in delen.

Volgens Het Parool stevent AEB dit jaar af op een verlies van ongeveer 145 miljoen euro.

Vuilnisprobleem stapelt zich op: kunnen we de bergen afval aan?

03:12
Dit is een artikel van