Ga naar de inhoud
Bedrijven

Vleesreus Vion gaat op de vega-toer met eigen vleesvervangers

De nieuwe plantaardige hamburger van Vion Beeld © Vion

Vion, één van de grootste vleesproducenten van Europa, gaat op de veganistische toer. Afgelopen weekend presenteerde het Brabantse bedrijf vijf eigen vleesvervangers. Volgend jaar moeten die als huismerk te koop zijn in verschillende supermarkten.

Vion is met een omzet van 4,7 miljard euro in 2018 en bijna 12.000 werknemers met recht een vleesgigant. Het internationale bedrijf produceert vooral varkens- en rundvlees, maar biedt nu ook vleesvervangers aan.

In de supermarkt

Het gaat in eerste instantie om vijf producten: een veganistische hamburger, schnitzel, gehaktballen, gehakt en kipstukjes. De producten worden onder 'white label' verkocht in supermarkten.

Dat betekent dat dat supermarkten de vleesvervangers als huismerk zullen verkopen. "Afhankelijk van de vraag gaan we opschalen. Dan zullen we ook producten onder eigen merk gaan verkopen", zegt Nancy Aschman, hoofd communicatie van Vion tegen RTL Z.

In welke supermarkten de plantaardige producten van Vion komen te liggen, is nog niet duidelijk. "De gesprekken met onze klanten lopen nog. Daar kunnen we nog niets over vrijgeven", aldus Aschman.

Noodlesticks, quinoaburgers

De vleesvervangers worden ontwikkeld en geproduceerd door ME-AT, een startup die Vion hiervoor speciaal heeft opgericht. De vegastartup heeft volgens Aschman niet gezorgd voor een grote cultuurschok bij de vleesreus. Vion houdt zich in Duitsland namelijk al langer bezig met het produceren van vegetarische producten.

De Duitse vestiging maakt onder andere noodlesticks, quinoaburgers en vleesvervangers op basis van paprika en champignon. Maar deze producten zijn nu alleen nog te koop bij groothandels als Sligro en Hanos. De nieuwe vleesvervangers komen in de supermarkt te liggen.

Groeiende markt

Vion speelt met zijn vega-producten in op de groeiende vraag naar vleesvervangers. Uit cijfers van marktonderzoeksbureau IRI blijkt dat we de helft meer vleesvervangers kopen dan 2,5 jaar geleden. En volgens analisten van ABN Amro blijft de markt voor vleesvervangers hard groeien.

Vion is dan ook lang niet het enige bedrijf dat overstag is gegaan. Dit voorjaar maakte vleesleverancier Bolscher uit Enschede bekend zelf vegetarische en veganistische producten te gaan maken.

Vleesbedrijven op vegatoer

Ook Jan Zandbergen, een grote vleesimporteur in Veenendaal, verkoopt volledig plantaardige burgers. En Enkco Foodgroup uit Holten deed zijn vleesverwerk-tak van de hand. Enkco concentreert zich voortaan op de groei van Vivera, het dochterbedrijf dat vegetarische producten maakt.

De transitie naar vega verbaast Dé van de Riet, woordvoerder van Centrale Organisatie voor de Vleessector, niet. Van Riet zei eerder tegen RTL Z: "Veel vleesverwerkers zijn heel open minded. Ze kijken waar de markt naartoe gaat. Waar hebben consumenten, of groepen consumenten, behoefte aan?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van