Bedrijven

Vijf bedrijven dokken voor 25 hoogleraren kunstmatige intelligentie

10 oktober 2019 10:54 Aangepast: 10 oktober 2019 11:41
Een demonstratie van de Atlas robot aan de Massachusetts Institute of Technology (MIT). Beeld © Getty Images

Ahold Delhaize, ING, KLM, NS en Philips werken samen aan de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie in Nederland. Dat doen ze door geld te steken in onder andere de aanstelling van 25 hoogleraren en universitair (hoofd)docenten.

Volgens de bedrijven loopt Nederland achter op het gebied van kunstmatige intelligentie ten opzichte van andere landen, zoals de VS en China. Ze vinden het nodig dat de Nederlandse overheid, bedrijven en universiteiten samen een inhaalslag gaan maken.

De vijf bedrijven in het project Kickstart AI pleiten voor een 'cruciale uitbreiding van lokale kennis en lokaal talent', en het werken aan kunstmatige intelligentie op zowel technisch als ethisch vlak. In de komende vier jaar worden 'tientallen miljoenen' uitgetrokken voor het initiatief, zegt een woordvoerder van Ahold Delhaize tegen RTL Z. Hoeveel daarvan naar het crëeren van nieuwe banen in de wetenschap gaat, wil hij niet zeggen. 

Competitie en cursus

Waar de banen worden gecreëerd is nog onduidelijk, maar volgens de woordvoerder worden bijvoorbeeld universiteiten zoals de TU Delft, Universiteit van Amsterdam, TU Eindhoven en Universiteit Twente benaderd. 

Behalve geld voor wetenschappers, bestaat het project veruit uit het organiseren van een competitie voor talent, de AI superchallenges, en een Nationale AI-Cursus. De deelnemende bedrijven gaan die ook in het Engels uitgeven, zodat er zich meer mensen voor aan zullen melden.

Angst voor weglopen talent

Volgens Maarten de Rijke, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Innovation Center for Artificial Intelligence, heeft Nederland altijd een pioniersrol gehad op dit gebied, maar dreigt het die nu kwijt te raken. Nederland heeft volgens hem een 'ernstig tekort aan AI-talent', en is er actie nodig om het talent dat er is, binnen te houden. 

In de VS staat artificial intelligence stevig op de agenda. Er werken ruim 15.000 Amerikaanse onderzoekers aan kunstmatige intelligentie - versus 687 in Nederland - blijkt uit de Global AI Talent Pool Report 2019. Ook maakte de befaamde universiteit MIT kort geleden nog bekend 1 miljard te steken in een AI-instituut. De angst bestaat dat talent uit Nederland vertrekt om te gaan werken bij dergelijke instellingen.

Naast de aanstelling van docenten, wil Kickstart AI competities gaan organiseren en de zogenaamde Nationale AI-cursus breed verspreiden, ook Engelstalig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet verdubbelt investeringen in kunstmatige intelligentie

Nationaal actieplan

Eerder deze week bleek al dat Nederland de komende jaren flink meer gaat investeren in kunstmatige intelligentie. 

Het kabinet en Nederlandse bedrijven trekken er samen in zeven jaar tijd twee miljard euro voor uit. Dat staat in het nationaal actieplan dat staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat eerder deze week presenteerde.  

Dat plan heeft hetzelfde doel: kennis van artificial intelligence opkrikken, zodat Nederland internationaal meetelt. Kunstmatige intelligentie kan een bijdrage leveren aan de economie en helpen bij vraagstukken zoals vergrijzing, klimaatverandering en problemen in de gezondheidszorg, schrijft het kabinet. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van