Bedrijven

Winstwaarschuwing Philips vanwege impact handelsoorlog, koers 7 procent onderuit

10 oktober 2019 08:06 Aangepast: 10 oktober 2019 17:09
Ceo Frans van Houten. Beeld © ANP

Philips heeft last van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Hogere tarieven tussen de twee economische grootmachten zorgen voor een daling van winstmarges bij de divisie Connected Care, waarschuwt het bedrijf in een onverwachts persbericht.

Daarbovenop doet Philips een afschrijving van 78 miljoen euro bij Connected Care. Het bedrijf meldt dat dat een erfenis is van een eerdere overname

Beleggers zijn teleurgesteld, het aandeel Philips staat meteen na opening van de handel op het Damrak ruim 7 procent in de min.

Van Houten: 'Teleurstellend'

In de verklaring wijst Philips ook op een lagere productie in fabrieken om voorraden te verkleinen. Pogingen om de negatieve impact te verzachten, pakten volgens het bedrijf ook niet volgens plan uit. Topman Frans van Houten noemt de dalende marges teleurstellend. 

Connected Care is de divisie die bezig is met oplossingen voor effectieve informatie-uitwisseling tussen patiënten en artsen. De winstmarge valt 4,5 procent lager uit dan verwacht. Dat komt volgens Philips door de hogere tarieven. 

'Winstwaarschuwing'

"Een regelrechte winstwaarschuwing", zegt Jacob Schoenmaker, beurscommentator van RTL Z. "De winstmarges staan onder druk en vallen tegen en komen dus lager uit dan verwacht."

Die marges zijn volgens Schoenmaker met 12 à 13 procent best hoog, maar 'de bedoeling is dat het elk jaar met een procentpunt toeneemt en dat gaat dus niet lukken'. 

Inderdaad: eigenlijk toch wel een winstwaarschuwing, vult Stan Westerterp, analist van Bond Capital Partners aan. "De facto spreken we van winst die lager uitkomt dan waar we rekening mee hadden gehouden en dus spreken we van een winstwaarschuwing", legt hij uit. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Handelsoorlog kost Philips dit jaar 45 miljoen euro

Philips ging al uit van miljoenenschade

In juli zei topman Frans van Houten tegen RTL Z dat het bedrijf ervan uitging dat de handelsoorlog het bedrijf sowieso 45 miljoen euro zou gaan kosten in dit jaar. De pijn zit er voor Philips voornamelijk in dat in China producten voor de Amerikaanse markt maakt en vice versa. 

Van Houten gaf aan dat de impact verkleind kan worden als productielocaties verplaatst worden, maar zei ook dat het tijd kost om de productie te verplaatsen. Medische producten moeten aan strenge eisen voldoen, waardoor het langer duurt voordat er toestemming van autoriteiten is om de productie elders onder te brengen. 

4,7 miljard omzet, 6 procent groei

Philips gaat voor het derde kwartaal uit van een totale omzet van 4,7 miljard euro. Daarmee zou de onderneming een vergelijkbare omzetgroei van 6 procent hebben behaald. Het bedrijfsresultaat komt naar verwachting uit op 583 miljoen euro.

De groei van het aantal nieuwe orders zal in het derde kwartaal vlak zijn, na een groei van 11 procent een jaar eerder. Voor volgend jaar rekent Philips op een vergelijkbare omzetgroei van 4 tot 6 procent. Philips publiceert zijn definitieve kwartaalcijfers op 28 oktober.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van