Ga naar de inhoud
Bedrijven

Deze twintig bedrijven stoten samen een derde van alle CO2 op de wereld uit

Een raffinaderij van Shell. Beeld © EPA

Twintig olie-, steenkool- en gasbedrijven hebben gezamenlijk 35 procent, ruim een derde, van alle CO2 sinds 1965 geproduceerd. Dat blijkt uit een wetenschappelijke analyse in de Britse krant The Guardian. Ook 'onze' Shell staat in de lijst, en wel op plek zeven.

De conclusie van onderzoeker Richard Heede is duidelijk. Het zijn de grootste oliereuzen die verantwoordelijk zijn voor de klimaatproblemen op aarde. In de lijst staan naast Shell bedrijven als Saudi Aramco, Gazprom, BP, Chevron en ExxonMobil.

Staatsbedrijven

De hele lijst samen heeft tussen 1965 en 2017 maar liefst 480 miljard ton CO2 en methaan uitgestoten. Dat is ruim een derde van alle uitstoot gerelateerd aan energie. Wat de onderzoeker vooral opvalt is dat meer dan de helft van de vervuilers in staatshanden is.

Zo is lijstaanvoerder Saudi Aramco het staatsoliebedrijf van Saoedi-Arabië. Gazprom is het gasbedrijf van de Russische staat. Shell is daarentegen een privaat bedrijf.

Steenkool

Tussen de met name oliereuzen staan ook een paar mijnbouwbedrijven. Coal India is de steenkoolmaatschappij van de Indiase overheid. BHP Billiton is een Brits-Australisch mijnbouwbedrijf en tevens het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld. En het Amerikaanse Peabody Energy is weer de grootste ter wereld in steenkool.

Klant is de grootste vervuiler

Het is niet helemaal eerlijk om alleen met een beschuldigende vinger te wijzen naar de bedrijven. 90 procent van de CO2-uitstoot komt niet rechtstreeks van hen, maar van de gebruikers van hun producten. Automobilisten die benzine tanken bij Shell bijvoorbeeld.

De overige 10 procent is afkomstig van onder meer raffinaderijen.

We moeten een biljoen bomen platen om het klimaat te redden, lukt dat?

03:11