Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Borstgroei bij jongen kost medicijnmaker 8 miljard dollar schadevergoeding

09 oktober 2019 14:00
Beeld © ANP

Farmaceut Johnson & Johnson (J&J) moet een schadevergoeding betalen van 8 miljard dollar vanwege een nare bijwerking van zijn medicijn Risperdal.

De Amerikaan Nicholas Murray had het concern aangeklaagd omdat hij borsten had gekregen als bijwerking van het medicijn. Hij betoogde dat J&J zich met de marketing van Risperdal niet had mogen richten op tienerjongens. De rechtbank in Philadelphia gaf hem daarin gelijk.

Risperdal is een medicijn tegen psychoses dat wordt geproduceerd door Janssen, een dochterbedrijf van J&J. Murray slikte het medicijn als kind omdat hij kampte met autisme. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maken dure medicijnen ons zorgstelsel onbetaalbaar?

Nog 13.000 zaken

De schadevergoeding van 8 miljard dollar is de grootste die dit jaar is uitgedeeld door een Amerikaanse rechter. Volgens persbureau Bloomberg ligt het voor de hand dat de schadevergoeding wordt verlaagd als J&J in beroep gaat tegen de uitspraak. 

Toch is het recente oordeel een belangrijke waarschuwing voor het bedrijf, aangezien nog eens 13.000 mensen een klacht hebben ingediend in verband met het medicijn. Het aandeel J&J zakt in de voorbeurshandel bijna 2 procent op het nieuws.

Carl Tobias, professor in de rechten aan de Universiteit van Richmond, verwacht dat J&J een algemene schikking zal proberen te treffen met de gedupeerden. "Met zulke schadevergoedingen moedig je andere getroffenen aan om hun rechtszaken met nog meer vastberadenheid door te zetten", zegt hij tegen Bloomberg. "Het zou logisch zijn om dat probleem nu op te lossen." 

J&J schikte eerder al enkele individuele zaken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Half miljard boete voor farmaciereus J&J vanwege pijnstillercrisis

Pijnstillers

Afgelopen zomer lag de farmaceut ook al onder vuur vanwege de pijnstillercrisis in de Verenigde Staten. Sinds 2000 zijn honderdduizenden Amerikanen overleden aan overdoses van pijnstillers. Volgens de openbaar aanklager in Oklahoma is J&J medeverantwoordelijk voor het ontstaan van deze crisis, omdat het de Amerikaanse markt heeft overspoeld met krachtige pijnstillers.

De rechtbank gaf de aanklager gelijk en legde een boete op van een half miljard dollar. Dat was aanzienlijk lager dan de 17 miljard dollar die de aanklager had geëist. Het concern ontkende iets verkeerd te hebben gedaan en noemt de opiatencrisis een 'complex sociaal probleem'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van