Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Elon Musk eiste 'aardig commentaar' van Thaise regering rond reddingsactie

09 oktober 2019 11:16 Aangepast: 09 oktober 2019 11:17
Elon Musk moet zich verantwoorden voor smaad. Beeld © ANP

Tesla-topman Elon Musk is ernstig in verlegenheid gebracht door vrijgegeven rechtbankdocumenten in de zaak tussen Vernon Unsworth en hemzelf. Unsworth klaagt Musk aan voor smaad en laster, nadat de Tesla-baas hem voor pedofiel ('pedo-guy') uitmaakte in Amerikaanse media. 

De zaak draait om de reddingsactie voor de twaalf jonge voetballertjes en hun trainer die vast kwamen te zitten in een Thaise grot. De malaise waarin de jongens zich bevonden beheerste het wereldnieuws vorig jaar. 

Mini-onderzeeër

Elon Musk, geestelijk vader van techbedrijven als Tesla, The Boring Company en SpaceX, meende zich te moeten bemoeien met de reddingsactie. Hij had zijn team opdracht gegeven een soort mini-onderzeeër te fabriceren, waarmee de jongens gered konden worden. 

Unsworth, een geoefende speleoloog, noemde het plan van 'slecht idee'. Dat was tegen het zere been van Musk. Hij noemde Unsworth in de media een 'kinderverkrachter' en 'pedo guy'.

Privé-detectives

Uit deze week vrijgegeven rechtbankstukken blijkt dat Musk niet alleen schuttingtaal gebruikte om Unsworth in een kwaad daglicht te stellen. Hij schakelde privé-detectives in om belastende informatie over Unsworth te zoeken. Een van die detectives was zelfs een veroordeelde crimineel.  

Ook voerde hij druk uit op Thaise regeringsfunctionarissen om iets aardigs te zeggen over zijn mini-onderzeeër. Dat terwijl de Thaise regering op dat moment met man en macht bezig was een succesvolle reddingsactie op poten te zetten voor de voetballertjes. Onder meer CNBC en Buzzfeed schrijven over de kwestie. 

Winst, publiciteit, zelfpromotie

CNBC citeert uit een e-mail van de advocaat van Musk, die Unsworth verwijt op geld uit te zijn. "Unsworth is op zoek naar winst, publiciteit en zelfpromotie. De waarheid achter zijn beweegredenen zal snel aan het licht komen", schrijft advocaat Alex Spiro in een e-mail aan CNBC. 

De advocaat van Unsworth reageert op zijn beurt dat de verwijten van Musks advocaat opnieuw een poging zijn zijn cliënt door het slijk te halen. 

Met de Thaise voetballertjes gaat het naar omstandigheden goed. Zij werden uiteindelijk gered, hoewel een duiker bij een reddingspoging om het leven kwam. De filmrechten zijn in handen van Netflix. De voetballers hebben daar elk een flink bedrag voor gekregen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore