Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Ruim half miljoen euro voor ontslagen bloemenbaas

07 oktober 2019 13:10 Aangepast: 09 oktober 2019 10:19
Gasa heeft een belangrijke vestiging in het Nederlandse Aalsmeer. Beeld © ANP

Bloemen- en plantengigant Gasa moet haar voormalige Nederlandse landendirecteur Jon Smits ruim 550.000 euro betalen als gevolg van een onterecht ontslag.

Gasa is een grote Deense bloemen- en plantenhandel met een belangrijke vestiging in Nederland. Eind maart schorste en ontsloeg het bedrijf landendirecteur Smits, hoofdzakelijk omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor verliezen op wanbetalers in Rusland, Italië en Frankrijk.

Verliezen

Uit een vrijdag openbaar geworden uitspraak blijkt echter dat de Amsterdamse rechtbank alle argumenten van Gasa van tafel heeft geveegd. Volgens de rechter was Smits niets te verwijten. De verliezen op de klanten vielen binnen het normale ondernemersrisico van Gasa.

Zo waren de aanzienlijke verliezen die Gasa afgelopen jaren leed op de handel met het Oostblok en met name op de Russische klant Belaya Dacha het gevolg van de Krimcrisis in 2014. De beslissing om die risicovolle handel voort te zetten, zou zijn genomen door Gasa en Smits dus niet te verwijten zijn.

De twee anderen wanbetalingen als gevolg van respectievelijk een strafzaak tegen twee Italiaanse broers die banden zouden hebben met de maffia en een Frans faillissement, had de directeur niet kunnen voorzien.

Ruim half miljoen

Door Smits zonder gegronde reden en als donderslag bij heldere hemel te ontslaan, handelde Gasa volgens de rechter 'ernstig verwijtbaar'. Daarom moet het bedrijf hem een trits vergoedingen betalen.

Smits heeft recht op een contractuele ontslagvergoeding van 240.000 euro, bonussen van 53.000 euro, 126.000 euro wegens de opzegtermijn van zes maanden, een schadevergoeding van 130.000 euro en een nog te berekenen bonus over 2019. Daarmee komen de ontslagpremies in totaal uit op ten minste 550.000 euro.

Resultaten opgepoetst

Pikant detail is de discussie rond de bonussen. Volgens Gasa had Smits geen recht op de bonussen over 2017 en 2018, omdat het bedrijf in die jaren niet de vereiste winst behaalde.

Smits onthulde echter dat het bedrijf grote verliezen uit 2016 over drie jaar uitsmeerde, om de winst in dat jaar op te poetsen. Dat was wenselijk, omdat het Deense bedrijf bezig was zichzelf te verkopen. Die verkoop, aan investeringsmaatschappij Erhvervs Invest, vond eind 2017 daadwerkelijk plaats.

Boekhoudkundige truc

'Met het oog op de beoogde verkoop van de Gasa Groep (...) moesten de cijfers een zo gunstig mogelijk beeld laten zien. Daarom is de in 2016 geleden verliespost' op Belaya Dacha 'voor een groot deel in het boekjaar 2018 geboekt en zijn in dat jaar ook afschrijvingen gedaan op debiteuren die al veel langer openstonden'.

De rechter acht bewezen dat de lagere resultaten over 2017 en 2018 het gevolg zijn van de boekhoudkundige truc door Gasa, en kent de ex-directeur ook de bonussen over die jaren toe.

Hoge vergoeding

Volgens advocaat Marnix Ritmeester van Gasa overweegt het bedrijf nog in hoger beroep te gaan. "De voors en tegens daarvan moeten nog worden afgewogen."

Advocaat Michiel Vergouwen van de directeur zegt dat zijn cliënt 'blij is met de overwinning'. "De toegekende vergoedingen behoren tot de hogere uit de jurisprudentie. Volgens mij terecht, want volgens de rechter bestond er geen begin van onderbouwing van de stellingen van het bedrijf."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van