Bedrijven

Zeeman wil tientallen winkels in Nederland sluiten

04 oktober 2019 15:48 Aangepast: 04 oktober 2019 16:56
Zeeman groeit vooral buiten Nederland. Daar is nu 60 procent van de filialen. Beeld © ANP

Textieldiscounter Zeeman wil in de komende jaren tientallen filialen in Nederland dicht doen. Dat besluit komt niet helemaal onverwacht, want de keten groeit met name in het buitenland.

Het aantal winkels van Zeeman in Nederland zal krimpen van nu 505 tot 430 tot 440, zegt topman Erik-Jan Mares tegen persbureau ANP. De afgelopen jaren liep het aantal vestigingen al terug met 7 procent tot 517, becijferde onderzoeksbureau Locatus.

Het gaat nog goed met de Nederlandse omzet, ondanks de lastige kledingmarkt, aldus Mares. De kunst is volgens hem om tijdig slechtlopende winkels te sluiten en alert te blijven op mogelijkheden om ergens toch nog een filiaal te openen. Bij nieuwe winkels gaat het wel om grotere vestigingen.

Online groei

Zeeman zei in juni al tegen RTL Z te zijn afgestapt van het idee dat er in elk dorp een winkel moet zitten. Groei moet, in elk geval in Nederland, komen van online. Het bedrijf heeft sinds een aantal jaar een webwinkel in Nederland en België.

"We willen online stap voor stap verder uitbreiden", zei Caroline van Turennout, marketing manager van Zeeman daar toen over, zonder in detail te treden. Er komt in elk geval een groter assortiment online.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo wil Zeeman overeind blijven: 'We wieberen niet en de klant waardeert dat'

Groei in buitenland

Zeeman is de laatste jaren vooral in het buitenland gegroeid. Daar heeft het nu 789 filialen. De nieuwe winkels kwamen er vooral in Zuid-Europa, waar Zeeman verder hoopt te groeien. Er komen meer winkels in Frankrijk en Spanje en wellicht zelfs in Italië, waar Zeeman nog niet gevestigd is.

In Spanje heeft Zeeman nu 47 winkels. In juni zei Mares tegen RTL Z dat eind volgend jaar Spanje honderd Zeeman-winkels moet kunnen tellen. Nu zegt hij tegen het ANP dat hij verwacht dat dit er uiteindelijk 200 tot 250 kunnen worden.

Volgens Mares kijkt Zeeman ook naar nieuwe markten. Er lopen haalbaarheidsonderzoeken naar diverse landen in Zuid-Europa, waaronder Griekenland.

Grotere vestigingen

Zeeman vierde twee jaar geleden de 50e verjaardag. Inmiddels zit het naast Nederland ook in België (273 winkels), Luxemburg (12), Duitsland (168), Frankrijk (287), Oostenrijk (2) en Spanje (47). In totaal zijn er 1294 filialen. 

De omzet groeide vorig jaar mede door de onlineverkopen met 4 procent naar 609 miljoen euro en de winst steeg tot ruim 13 miljoen euro, van dik 12 miljoen euro in 2017. Er werken in totaal bijna 8000 mensen, waarvan zo'n 3000 in Nederland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van