Bedrijven

Heffingen VS treffen Nederlandse kaas voor 39 miljoen euro

04 oktober 2019 12:19 Aangepast: 03 december 2019 08:30
Het keuren van kaas in Gouda. Beeld © ANP

De Amerikaanse strafheffingen op producten uit Europa hebben fikse gevolgen voor Nederlandse kaasexporteurs. Vanaf 18 oktober geldt voor Nederlandse kazen met een exportwaarde van 39 miljoen euro een extra heffing van 25 procent.

Vorig jaar werd voor zo'n 80 miljoen euro aan Nederlandse kaas naar de VS verscheept, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken en Handel. 

De heffingen zijn slecht nieuws voor Nederlandse kaasexporteurs, hun kaas wordt duurder voor consumenten. ""Daar krijgen we veel last van, 25 procent is heel veel", zei Henriëtte Westland, mede-eigenaar van het gelijknamige bedrijf gisteren al tegen RTL Z. Westland exporteert onder meer Old Amsterdam. 

Varkensworsten

Ook varkensworsten uit Nederland zullen door de heffingen getroffen worden, maar de export daarvan is veel kleiner dan die van kaas. Vorig jaar ging het om een bedrag van 600.000 euro.

Een gelukje: het ministerie denkt dat koekjes, zalm, koffie, wafels en (non)alcoholische dranken voorlopig de dans ontspringen. Deze producten stonden op de voorlopige lijst die de VS had gemaakt, maar niet op de definitieve lijst. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Importheffingen VS raken Nederlandse kaas, onduidelijk hoe hard

Importheffingen 7,5 miljard euro

De Verenigde Staten kregen woensdag toestemming van wereldhandelsorganisatie WTO om extra importheffingen in te voeren op Europese producten voor een totaalbedrag van 7,5 miljard euro. Lang was onduidelijk hoe hard Nederland hierdoor geraakt zou worden. 

Vooral Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn het doelwit van de heffingen, blijkt uit een analyse van de lijst. Daar staat een trits van Europa's meest populaire exportwaar op, zoals whiskey, wijn, ingevroren vlees, olijven (en olie daaruit), zuivel en een keur aan kazen.

Op die producten komt een heffing van 25 procent, maar alleen als deze in een van de vier landen gemaakt zijn. Niet geheel onverwachts is de vliegtuigindustrie ook doelwit: op nieuwe vliegtuigen en helikopters komt een heffing van 10 procent. 

Eigen vliegtuigbouwer eerst

Dat de grote vier landen het belangrijkste doelwit zijn, is omdat zij vliegtuigbouwer Airbus jarenlang op illegale wijze zouden hebben gesubsidieerd. Dat ging ten koste van het Amerikaanse Boeing en daarom mogen de VS de heffingen instellen. 

Overigens heeft de EU een zelfde soort procedure tegen de VS lopen bij de WTO vanwege vermeende illegale staatssteun aan Boeing. In die zaak wordt over ongeveer acht maanden een uitspraak verwacht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van