Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Cabinepersoneel KLM verwerpt nieuwe cao: 7 procent extra 'te weinig'

04 oktober 2019 09:27 Aangepast: 04 oktober 2019 10:22
Een vliegtuig van KLM. Beeld © ANP

De leden van de VNC, de grootste vakbond voor cabinepersoneel, hebben het cao-aanbod van KLM 'naar de prullenbak' verwezen. KLM bood een loonsverhoging aan van 7 procent, uitgesmeerd over twee jaar.

Eerder deze week bereikte de vliegmaatschappij na maanden onderhandelen een akkoord met de bonden over nieuwe cao's voor grondpersoneel, piloten en cabinepersoneel. De bonden waren door de bank genomen al niet laaiend enthousiast over wat er was bereikt, maar gingen het bod toch voorleggen aan hun leden.

80 procent VNC vindt bod te mager

De leden van de VNC, de meest kritische bond, blijken meteen al in overgrote meerderheid ontevreden. 80 procent van de ledenraad vond het loonbod van KLM te mager. Volgens VNC maakt KLM 'de laatste jaren enorme winsten en de economie draait goed'. Daar zou het personeel meer van mee moeten profiteren.

De afgelopen jaren kwam het cabinepersoneel er redelijk bekaaid vanaf. Tussen 2016 en 2019 kreeg het personeel er gemiddeld iets meer dan een procent per jaar bij.

VNC eist daarom een 'goede structurele loonsverhoging'. KLM noemt de afwijzing onbegrijpelijk en wacht de motivatie van de VNC af. Het onderhandelingsresultaat doet volgens de maatschappij recht aan de medewerker, de klant en de snel veranderende internationale marktomstandigheden.

Acties

Het is nog niet meteen duidelijk wat de vervolgstappen van de VNC zullen worden. Maar verwacht wordt dat er de komende tijd acties zullen volgen.

Bij de onderhandelingen over de verschillende cao's werden ook afspraken gemaakt voor het grondpersoneel (+8.5 procent in twee jaar) en de piloten (+7 procent in twee jaar). Die voorstellen moeten ook nog worden voorgelegd aan de vakbondsleden, maar daar lijkt iets meer enthousiasme te zijn over het behaalde resultaat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van