Ga naar de inhoud
Bedrijven

Sandd krijgt boete om mogelijke onderbetaling, rekening naar PostNL

Een medewerker in het sorteercentrum van Sandd in Apeldoorn. Beeld © ANP

Postbedrijf Sandd moet een boete van 289.000 euro betalen wegens de foutieve registratie van gewerkte uren van medewerkers. Daardoor kon niet gecontroleerd of zij wel ten minste het wettelijk minimumloon kregen en kregen sommige medewerkers naar eigen zeggen onderbetaald.

Dat heeft de Inspectie Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid (SZW), de vroegere arbeidsinspectie, bepaald. Sandd, dat gaat fuseren met PostNL, kon na een vordering van arbeidsinspecteurs niet aantonen hoeveel uur medewerkers daadwerkelijk werkten. Dat is wel wettelijk verplicht.

Klacht over onderbetaling

De zaak kwam aan het rollen na een klacht van twaalf medewerkers over onderbetaling. Daarnaast onderzocht de Inspectie nog eens zestien andere medewerkers.

Uit het onderzoek van SZW bleek dat het postbedrijf uitbetaalt volgens zogeheten normuren, oftewel het aantal uren die iemand op papier zou maken voor bijvoorbeeld het sorteren of bezorgen van post. Het werkelijk aantal gewerkte uren werd echter niet bijgehouden.

De Inspectie SZW nam de periode van december 2017 tot en met mei 2018 onder de loep. De overtreding geldt voor alle 28 medewerkers die bij het onderzoek zijn betrokken.

'Normuren onhaalbaar'

Volgens de twaalf medewerkers waren de normuren onhaalbaar. Zij gaven aan dat ze in werkelijkheid veel meer tijd kwijt zijn voor hun werkzaamheden.

"Omdat het bedrijf geen gegevens kan overleggen over de daadwerkelijke gewerkte uren van de medewerkers is het niet mogelijk voor de Inspectie SZW om na te gaan of het minimumloon wordt betaald, of dat de medewerkers worden onderbetaald", concludeert de arbeidsinspectie. Sandd moet zijn urenregistratie daarom aanpassen zodat deze controle in de toekomst wel mogelijk is.

Kabinet
Lees verder:
Kabinet keurt fusie PostNL en Sandd goed, ondanks veto ACM

Postfusie toch goedgekeurd

De fusie tussen PostNL en Sandd werd vorige week goedgekeurd door het kabinet. De twee bedrijven kondigden in februari aan dat ze samen verder willen, maar kregen geen vergunning van toezichthouder ACM omdat er zo een monopolist ontstaat.

Het kabinet kan echter ingrijpen als het algemeen belang (de bezorging van post) zwaarder weegt dan een markt met een gelijk speelveld voor alle partijen.

Omdat Sandd in handen komt van PostNL is de boete uiteindelijk voor rekening van PostNL. De totale overnamesom bedraagt 130 miljoen euro.