Bedrijven

Importheffingen VS raken Nederlandse kaas, onduidelijk hoe hard

03 oktober 2019 15:11 Aangepast: 03 oktober 2019 20:58
De ambassadeur van de Verenigde Staten Pete Hoekstra tijdens de opening van de Goudse kaasmarkt. Beeld © ANP

Nederlandse kaasexporteurs maken zich zorgen. Als de heffingen van de VS op Europese producten ook voor hun producten gaan gelden, worden die veel duurder. De belangrijkste twee soorten, Edammer en Goudse, worden waarschijnlijk ontzien.

Op de lijst van Robert Lighthizer, de handelsgezant van president Donald Trump, wordt kaas uit Nederland wel genoemd als product waar een heffing voor gaat gelden. Het gaat om een extra importbelasting van 25 procent, die zal gelden vanaf 18 oktober

Ministerie weet het nog niet 

Maar of Edammer en Goudse kaas, veruit de belangrijkste soorten die Nederland exporteert naar de VS, ook onder die heffingen vallen is onduidelijk, zo laat het ministerie van Buitenlandse Zaken en Handel RTL Z weten. 

Minister Sigrid Kaag is nog aan het uitzoeken om welke kazen het gaat, zegt ze tegen RTL Z. "Het is lastig om te bepalen in hoeverre we getroffen worden. We willen weten om welk type het gaat, of het gaat om blokjes kaas of plakjes." 

Volgens de minister is het 'veel te vroeg' om te juichen. Ze vreest dat de consument uiteindelijk de prijs zal betalen. 

Uitzondering van heffingen? 

Ondertussen is de branche ervan overtuigd dat Nederland grotendeels de dans ontspringt. "Als we het goed gelezen hebben, staat Goudse en Edammer uit Nederland er niet op", zegt Jan Kos, voorzitter van zuivelhandelorganisatie GemZu.

En ook bij multinational FrieslandCampina denken ze de twee kaassoorten zijn uitgezonderd van de heffingen, zo laat een woordvoerder weten.

Onzekerheid

Voor makers van andere soorten kazen zijn de heffingen waarschijnlijk wel slecht nieuws. "Die gaan duurder worden", voorspelt Kos. 

Bij exporteur Westland, onder meer de maker van Old Amsterdam, maken ze zich dan ook grote zorgen. "Daar krijgen we veel last van, 25 procent is heel veel", reageert Henriëtte Westland, mede-eigenaar van het bedrijf. "Europese producten worden duurder voor de Amerikaan, want die 25 procent gaat doorberekend worden, dat gaat niemand op zich nemen."

Wat de consequenties voor de eigen export zijn, weet Westland nog niet. "We zijn het aan het uitzoeken. Er zijn al containers onderweg, we weten nog niet of we daar dan ook heffing over moeten betalen, als ze na de 18de aankomen."

 Hoeveel kaas het bedrijf naar de VS exporteert, daar laat ze zich liever niet over uit. "Het is een druppel op een gloeiende plaat vergeleken bij de rest", is het enige dat ze wil zeggen. 

Goudse en Edammer

Hoeveel dat is, hangt dus enorm af van of Goudse en Edammer wel of niet onder de heffing vallen. Op de lijst worden ze genoemd als de kazen in Duitsland, Spanje of het Verenigd Koninkrijk worden gemaakt. Daar wordt namelijk ook Gouda en Edammer gemaakt, al levert Nederland veruit het meeste van deze kaassoorten aan de VS.

In 2014 kwam 96 procent van wat er überhaupt van deze kaassoorten naar de VS ging uit Nederland, blijkt uit een rapport van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat jaar ging 6,4 miljoen kilogram Gouda en Edam naar de VS. 

"Handelsbelemmeringen zijn nooit prettig, maar het kan nog best positief uitpakken op het wereldtoneel", blijft Kos optimistisch. Van de 800.000 ton kaas die Nederland ieder jaar exporteert, gaat volgens hem hooguit twee procent naar de VS. Van de 3,5 miljard euro aan kaas die in 2017 de grens over ging, bleef bijna 3 miljard in Europa, blijkt uit onderzoek van de Wageningen University.

Straf voor steun aan Airbus

De heffingen zijn een straf voor de EU omdat die volgens de VS jarenlang Airbus heeft geholpen in de concurrentiestrijd met het Amerikaanse Boeing. Volgens de WTO, de organisatie die als scheidsrechter fungeert bij handelsconflicten tussen landen, hebben de Amerikanen gelijk. Met extra importheffingen mag de VS de geleden schade compenseren. 

In de heffingen worden overigens wel meer uitzonderingen gemaakt. In eerste instantie stonden ook vliegtuigonderdelen uit Europa op de lijst, maar nu alleen nog maar complete toestellen en helikopters.

Een mogelijke reden is dat Airbus ook een fabriek heeft in de VS. Door rompen en vleugels naar Alabama te verschepen, kan daar gewerkt blijven worden, schrijft persbureau Reuters. Belangrijk, want anders zouden 1000 banen op de tocht staan door beleid van de regering Trump. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VS mag EU heffingen opleggen van 7,5 miljard in vliegtuigruzie

Gelijke munt

Dat zal anders zijn als het niet lukt om toch een deal te sluiten, waar eurocommissaris Cecilia Malmström nog steeds op hoopt. Tot 18 oktober zal er nog wel onderhandeld worden, vermoedt Birgit Oosterhuis, woordvoerder van de RVO. 

Als de heffingen wel van kracht worden, dan zal de EU met gelijke munt terugbetalen. Het heeft al een lijst van Amerikaanse producten waar dan extra voor betaald zal moeten worden aan de EU-grens. Op de voorlopige lijst die al in april werd gepubliceerd onder meer vis, garnalen, inktvis, paddestoelen, hazelnoten en wijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van