Bedrijven

Tesla levert recordaantal auto's af, maar het is minder dan verwacht

03 oktober 2019 09:37 Aangepast: 03 oktober 2019 09:56
Bezoekers van de autoshow in het Chinese Shanghai bekijken een Model 3 van Tesla eerder dit jaar. Beeld © EPA

In het derde kwartaal heeft Tesla 97.000 auto's aan klanten geleverd. Dat is wederom een record, maar analisten hadden verwacht dat er meer auto's zouden worden geleverd. Beleggers reageren teleurgesteld.

In het tweede kwartaal leverde Tesla een recordaantal auto's af en in de maanden juli tot en met september werd dat record alweer verbeterd. Maar beleggers hadden verwacht dat de producent van elektrische en zelfrijdende auto's nóg meer auto's zou hebben afgeleverd: 99.000. En dus was er een teleurstelling.

Topman Elon Musk komt zijn beloftes wel na, alleen wat later, grapt RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker. Beleggers zagen het wat somberder in: in de nabeurshandel daalde de koers van Tesla met zo'n 4 procent.

Model 3

Tesla leverde met name Model 3-auto's af: bijna 80.000. De resterende ruim 17.000 auto's waren van het type Model S en Model X. Tesla meldt optimistisch dat het in het derde kwartaal een record aantal orders ontving en dat het vierde kwartaal wordt ingegaan met een een toename van het orderbestand.

In Nederland was de Tesla Model 3 in september, net als in de afgelopen maanden, de meest verkochte auto.

Wachten op publicatie resultaat

Cijfers over winst en omzet zijn trouwens nog niet gepubliceerd. Op de site van Tesla staat nog geen datum waarop de resultaten over het derde kwartaal worden gepubliceerd. Vorig jaar was dat eind oktober.

Begin juli reageerde de beurs nog positief op de meevallende cijfers over afleveringen, maar later die maand bleek dat het verlies opliep en dat werd toen afgestraft door beleggers. In de maanden april tot en met juni leed Tesla een nettoverlies van 408 miljoen dollar (366 miljoen euro).

Musk zei eerder er naar te streven in het derde kwartaal break-even te draaien (geen winst en geen verlies) en in het vierde kwartaal winst te maken.

Productiedoelstelling

Tesla denkt dit jaar tussen de 360.000 en 400.000 auto's af te leveren. Tot en met september waren dat er al ruim 255.000. In het laatste kwartaal moeten dat er dus minstens 105.000 worden om dat doel te halen. Analisten denken dat Tesla er 106.000 zal afleveren.

In China heeft Tesla een fabriek gebouwd en de productie zou daar deze maand moeten starten. Doelstelling is om er minstens 1000 auto's per week te bouwen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van